NIEUWS

05-11-2018

Opnieuw record voor openluchttheaters

De openluchttheaters in Nederland hebben in 2018 de eerder behaalde records ruimschoots verbroken met bijna 439.000 bezoekers, een toename van meer dan 44.000 ten opzichte van vorig jaar. Een fantastisch resultaat in een warm tot tropisch en lang zomerseizoen.

Op 3 november, tijdens de Jaarvergadering van OPENUCHTTHEATERS.NL (Vereniging Nederlandse Openluchttheaters), werden de bezoekersaantallen van de 40 aangesloten openluchttheaters bekend gemaakt.
Afgelopen seizoen trokken zij met 757 voorstellingen 438.486 bezoekers, een toename van 33 voorstellingen en 44.289 bezoekers ten opzichte van 2017.
Muziek bepaalt 50% van het programma, gevolgd door toneel met bijna 18%. Cabaret en kleinkunst waren aanzienlijk meer vertegenwoordigd. Het aantal jeugdvoorstellingen nam iets af maar blijft een constante factor binnen de programmering. Ook dans en dance-events blijven met bijna 8% stabiel ten opzichte van 2017.
Het gemiddeld aantal bezoekers per voorstelling komt dit jaar op 579 bezoekers, in 2017 was dit nog 544 met 724 voorstellingen.

De verhouding tussen professionele voorstellingen en amateurs is iets kleiner geworden met 55% voor de professionals en 46% voor de amateurs.
Concerten met grote namen als Blaudzun, Spinvis, 10CC, Nick & Simon, Miss Montreal, Bløf, De Dijk, Venice, Het Gelders Orkest (dit jaar met Marcel Veenendaal van Di-rect), Golden Earring, Fay Lovsky, Ellen ten Damme, de 3JS, Racoon, Wende en Jett Rebel zijn een terugkerend fenomeen geworden. De Dijk, Bløf en Racoon gaven maar liefst 19 volledig uitverkochte concerten.
De tribute bands zijn ook een vast gegeven, dit jaar met o.a. Absolutely Floyd & Bootleg Doors, Her Majesty, Abba, David Bowie, Queen, The Beatles, The Rolling Stones, Glen Miller, Elvis Presley, The Eagles, Woodstock Tribute, Paul Simon en Pink Project.
De Edwin Evers band zorgde wederom voor een volledig uitverkochte openluchttheatertour met 11 concerten in 9 verschillende openluchttheaters.
Ook klassiek, opera, jazz, blues en bigbands komen in ruime aantallen voor.
Cabaret en kleinkunst werd gespeeld door vele bekende grote namen: Brigitte Kaandorp, Veldhuis & Kemper, Comedytrain, Yentl & De Boer, Herman van Veen, Ivo Mijland, Rob Scheepers, Suzan Seegers, Arjen Lubach, Raoul Heertje, Steven Brunswijk en Sjaak Bral. Brigitte Kaandorp, Yentl & De Boer en Veldhuis & Kemper waren elk goed voor een mini-tour van vijf voorstellingen op diverse locaties met een reeks uitverkochte voorstellingen als resultaat.
Shakespeare was vertegenwoordigd met King Lear, Midzomernachtdroom, Zalige Vrouwtjes, Shakespeare Verliefd, Hamlet en The Merchant of Venice. Diever is hierin de grootste speler en kende vele uitverkochte voorstellingen.
Binnen de jeugdvoorstellingen was De Gruffalo met 32 voorstellingen een ongekende hit. Maar er was meer voor de hele familie, vele bekende verhalen in een eigentijds jasje zoals De Gelaarsde Poes, Ciske de Rat, De Kleine Zeemeermin, Peter Pan, Belle en het Beest, Repelsteel, Pinokkio en Alleen op de Wereld. Stuk voor stuk klassiekers waar niemand ooit genoeg van krijgt. Daarnaast uiteraard bekende namen als Hakim, Dirk Scheele, Hillaria, Samba Salad, Ruth Bakker, Koekepeer Theater en Hippe Gasten.

Voor sommige openluchttheaters blijven de poorten nog even open: zij hebben in november en december nog leuke, mooie en bijzondere activiteiten op het programma staan. Ook zijn de eerste voorstellingen/concerten voor volgend jaar al bekend en die beloven nu al een weer een mooi programma in de open lucht. Zo staan ook de Passiespelen in Hertme weer op de agenda, een bijzondere theatergebeurtenis die elke vijf jaar wordt opgevoerd.
Het is overduidelijk dat steeds meer mensen de openluchttheaters weten te vinden, de mooiste en meest magische theaters van Nederland voor artiest ėn bezoeker.

Voor meer informatie: WWW.OPENLUCHTTHEATERS.NL

Afbeelding: Edwin Evers Band – Openluchttheater Eibergen, fotograaf: Michael de Witte

LID WORDEN