NIEUWS

17-02-2022

Petitie tegen naamsverandering schouwburg De Meerse

Er zijn vergevorderde plannen om De Meerse, Duycker, PierK, Bibliotheek en Podium voor Architectuur binnen het Cultuurgebouw Haarlemmermeer op te laten gaan in één nieuwe organisatie.

De plannen zijn onderdeel van een reorganisatie, waarin alle culturele instellingen die in het Cultuurgebouw zitten onder één koepelorganisatie gaan vallen met dezelfde naam: C-punt. Desastreus voor de toekomst van De Meerse, vreest Toon Bouman, omdat het theater dan zijn zelfstandigheid verliest. "Een theater kun je niet vanuit een ivoren toren organiseren."

Klik hier om de petitie ondertekenen.

Volgens Toon leeft de onvrede over de naamsverandering ook onder personeel, maar veel medewerkers durven zich volgens hem niet uit te spreken. "Door de reorganisatie moet iedereen zijn contract opnieuw verdienen. Veel mensen zijn daarom bang voor de gevolgen wanneer ze zich uitspreken."

Bouman erkent dat zijn actie 'eventueel consequenties kan hebben'. "Maar in deze organisatiestructuur voel ik me gewoon niet op mijn gemak. Ik wil dicht bij mijn hart blijven en ik heb hart voor theater. Van doormodderen zou ik diep ongelukkig worden."

Directeur-bestuurder Arjen Davidsen vindt dat Bouman recht op zijn mening heeft, maar gaat de naamsverandering niet stoppen door de petitie. "We zijn al tien jaar bezig met de herorganisatie, vooral achter de schermen. De naam is de laatste stap aan de voorkant, maar ik heb altijd al gezegd dat ook die verandering zou komen."

Davidsen vertelt dat de verschillende namen van de verschillende culturele instellingen in het gebouw veel verwarring veroorzaken. "Uit ons publieksonderzoek blijkt dat mensen niet snappen dat we één organisatie zijn, we krijgen ook vijf keer dezelfde post. Het is bij ons nu een ratjetoe van verschillende logo's, brochures en websites. Dat is onlogisch en inefficiënt, we willen nu de samenhang benadrukken."

Volgens Davidsen wordt de situatie in Boumans petitie vele malen dramatischer geschetst. "Als je er niets over weet denk je: 'dit moet ik steunen'. Maar neem de vergelijking met Sittard die Toon Boumand maakt. Die is niet passend. In veel gemeentes gebeuren nu dit soort hervormingen, die allemaal succesvol gaan, daar hebben wij ook veel contact over. Dit is zeker geen bezuiniging, maar een verbeterslag."

Bron: NH Nieuws

LID WORDEN