NIEUWS

23-08-2017

Rondleiding door vernieuwd Musis Sacrum

De rondleiding door het vernieuwde Musis Sacrum op zaterdagmiddag 16 september 2017 is gratis en specifiek bedoeld voor architecten en andere ontwerpers, opdrachtgevers en adviseurs. 

In samenwerking met Van Dongen-Koschuch, Metaglas en Espero organiseert Architectenweb op zaterdagmiddag 16 september 2017 een rondleiding door de onlangs opgeleverde uitbreiding van Musis Sacrum in Arnhem. Bij deze rondleiding zal Peutz de akoestiek van de concertzaal toelichten en zal Het Gelders Orkest deze met een exclusief optreden illustreren. Aan het eind van de middag wordt tenslotte het nieuwe boek over het werk van Frits van Dongen gepresenteerd. 

Waar Musis Sacrum voorheen met zijn rug naar het singelpark ten oosten van de oude binnenstad van Arnhem lag, daar is die oriëntatie met de vernieuwing van het muziekcentrum radicaal omgedraaid. Met de volledig glazen gevels die Van Dongen-Koschuch voor de uitbreiding van Musis Sacrum heeft ontworpen, verhouden zowel de nieuwe foyers als de nieuwe concertzaal zich nu direct tot het park.

Het summum van de verbinding tussen Musis Sacrum en het park vormt de deels te openen, dubbele glazen wand waarmee de concertzaal letterlijk naar het groene landschap buiten geopend kan worden. Zo is het mogelijk om optredens binnen en buiten met elkaar te combineren, of om een 'gedraaid' orkest op het podium binnen voor het park buiten te laten optreden.

Hoogstaande akoestiek
Binnenin de concertzaal worden bezoekers getrakteerd op een akoestiek die volgens adviesbureau Peutz dicht in de buurt komt van de veel geroemde akoestiek van Het Concertgebouw in Amsterdam. Wat betreft zijn inhoud ‒ een belangrijke voorwaarde voor goede akoestiek ‒ is de zaal van Het Concertgebouw nog maar iets groter dan zijn Arnhemse rivaal.

Om tot deze hoogstaande akoestiek te komen is de nieuwe concertzaal van Musis Sacrum rondom voorzien van houten panelen die in verschillende ritmes ten opzichte van elkaar verspringen. Het geluid wordt zo optimaal door de ruimte verspreid. Zwarte, beweegbare, akoestische panelen kunnen de karakteristiek van de ruimte daarbij nog zodanig veranderen dat deze ook geschikt is voor popconcerten.

Rondleiding
Bij de rondleiding geven de architecten een uitgebreide toelichting op de door hen ontworpen uitbreiding, gaat Peutz in op de akoestiek van de zaal, en brengt Het Gelders Orkest vervolgens een muziekstuk ten gehore die dit illustreert.

De dubbele, deels te openen glazen wand van de concertzaal is door Van Dongen-Koschuch in nauwe samenwerking met Metaglas ontwikkeld. Tijdens de rondleiding geven adviseurs van Metaglas een toelichting op hoe de wand precies werkt. 

De transformatie van zaal voor klassieke muziek tot zaal voor popmuziek is mogelijk dankzij 280 zwarte, akoestische panelen die zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met Espero. Adviseurs van Espero demonstreren tijdens de rondleiding hoe de plaatsing van deze panelen precies in zijn werk gaat en leggen uit hoe de panelen de akoestiek van de ruimte veranderen.

Na de presentatie van het boek '25 years-25 works' over het werk van Frits van Dongen wordt het boek tijdens de borrel door Architectura & Natura tegen gereduceerd tarief verkocht en bestaat natuurlijk de mogelijkheid om het boek te laten signeren.

Programma

14:00 u Inloop met koffie, thee en typisch Arnhemse koekjes
14:30 u Lezing door architect Patrick Koschuch (Van Dongen-Koschuch)
over ontwerp vernieuwing Musis Sacrum en
adviseur Margriet Lautenbach (Peutz) over akoestiek nieuwe
concertzaal
15:15 u Rondleidingen door vernieuwde Musis Sacrum door team Van
Dongen-Koschuch met toelichting van Metaglas bij de te openen
glazen wand van de concertzaal en toelichting van Espero bij
beweegbare akoestische panelen in de zaal
16:15 u Optreden door Het Gelders Orkest in nieuwe concertzaal
16:45 u Presentatie boek '25 years-25 works' over werk Frits van
Dongen in de foyer
17:00 u Borrel in de foyer

 

Klik hier om u aan te melden voor de rondleiding.

Bron: Architectenweb

LID WORDEN