NIEUWS

16-04-2018

SPRING: CITY SYMPOSIUM - TECHNOPERFORMANCE, Vr 25/05

SPRING is terug! Na de geslaagde eerste editie van ons nieuwe festival SPRING in Autumn afgelopen oktober, keert SPRING in mei terug in de vertrouwde tiendaagse vorm.

 

CITY SYMPOSIUM - TECHNOPERFORMANCE: JON MCKENZIE / PEDRO MANUEL / MARIAN VAN DIJK

Technologie speelt een steeds actievere rol in ons dagelijks leven, industrie, onderwijs en wetenschap. Deze rol is steeds minder die van een passief gereedschap en steeds meer die van een partner in allerlei activiteiten. Deze ontwikkelingen vestigen de aandacht op technologie als performer en op wat SPRING Festival Fellow Jon McKenzie technoperformance noemt: de performance van technologische ‘agents’. Het SPRING City Symposium stelt de relaties aan de orde tussen deze hedendaagse ontwikkelingen en een geschiedenis van technologische performers in de kunsten. McKenzie (Dean’s Fellow Media & Design, Cornell University) introduceert zijn ideeën over technoperformance. Daarop volgt een presentatie van Pedro Manuel (coördinator van de master Theatre Practices van ArtEZ) over zijn onderzoek naar de geschiedenis van theater zonder menselijke acteurs en spreekt Marian van Dijk (directeur Museum Speelklok) over het project Robots love Music. Beiden stellen op hun eigen wijze de relatie tussen historische en hedendaagse performance van technologie aan de orde, of hoe hedendaagse ontwikkelingen de historische ontwikkelingen op een nieuwe manier relevant maken.
 
 
Festival Fellowship
Samen met de opleiding Theaterwetenschap van de Universiteit Utrecht en het Centre for the Humanities organiseert SPRING wederom een Festival Fellowship. Dit jaar is Jon McKenzie uitgenodigd als SPRING Festival Fellow. McKenzie is hoogleraar Engels en behaalde zijn PhD in Performance Studies van NYU. Momenteel doet hij onderzoek naar nieuwe media, performance theory, globalization en burgerlijke ongehoorzaamheid. Als onderdeel van het Festival Fellowship geeft McKenzie een bijdrage aan het City Symposium en verzorgt hij een seminar voor (research)master studenten en promovendi. Daarnaast is hij gastspreker tijdens verschillende programmaonderdelen van de SPRING Academy. 

Schrijf u hier in.

Bron: SPRING 

LID WORDEN