NIEUWS

04-03-2021

StageTube: verhalen uit de podiumkunsten, verteld met beeld en geluid

De Vlaamse podiumkunsten staan internationaal bekend om hun artistieke kwaliteit en grote diversiteit aan spelers, instellingen en soorten huizen. Het wemelt er van fascinerende verhalen.

Bewijs daarvan vond meemo in hun archiefsysteem: heel wat podiumkunstenorganisaties zijn contentpartner van meemoo en lieten beeld en geluid digitaliseren. Samen met CEMPER en Kunstenpunt stonden ze te springen om met dit rijke materiaal aan de slag te gaan. Enter: StageTube.

Het concept lijkt eenvoudig: samen met een podiumkunstenexpert duiken ze in het archief en zoeken ze naar de perfecte beelden om een verhaal uit te werken en te stofferen. Onderweg botsen ze echter op allerlei uitdagingen: hoe kunnen ze alle rechten klaren, hoe vinden ze de weg in het uitgebreide archiefsysteem en hoe giet je alles in een verhaal dat een breed publiek kan bekoren?

 

Aanpak

Bij StageTube pakken ze het ontsluiten van materiaal gecureerd aan. De projectpartners kozen een thema en voor de uitwerking combineerden ze een inhoudelijk expert over het thema met een redacteur die de inhoud publieksvriendelijk vertaalt.

Zo zoomen ze met het eerste verhaal in op podiumtechnisch vakmanschap in Vlaanderen. Daarnaast maken ze je binnenkort ook deelgenoot in onze zoektocht om de uitdagingen in dit project het hoofd te bieden. Verwacht dus nog aan enkele lessons learned rond de selectie van archiefmateriaal, onze samenwerking en het klaren van rechten.

Lees hier het hele artikel.

Zie hier het eerste verhaal.

Bron: meemo

LID WORDEN