NIEUWS

20-05-2019

Stemmen op Roel Oostraprijs van start

Stemmen op Roel Oostraprijs van start

Acteurs, dansers en crewleden kiezen binnenkort uit de honderden podiumkunst accommodaties die Nederland rijk is, het meest gastvrije theater van het afgelopen seizoen. De Roel Oostraprijs is een initiatief van de Kunstenbond om de aandacht te vragen voor de omstandigheden waar artiesten in terechtkomen als ze optreden bij een podium. 

Niet alleen aan de voorkant van het theater is het belangrijk om gastvrij te zijn, maar ook juist aan de achterkant. Tenslotte zijn de theaters het thuis van de reizende gezelschappen. Hoe beter de artiesten in staat zijn om zich goed voor te bereiden en zich te kunnen focussen op de voorstelling, hoe hoger de kwaliteit en hoe enthousiaster het publiek.

Ereprijs
Roel Oostra (inmiddels 97 jaar) werd alom geroemd om zijn gastvrijheid. Veel gerenommeerde artiesten herinneren hem nog goed. Sterker nog, er zijn bekende artiesten die heden ten dage nog steeds met hem gaan lunchen als ze in de buurt spelen. Zo zie je maar hoe zeer dit gewaardeerd wordt door de artiesten.
 
Steeds vaker vragen artiesten zich of er iemand is om de deur open te doen? Of er thee of koffie is? Of de kleedkamers schoon zijn? Of je kunt douchen na de voorstelling? Voor veel theaters zijn dit hele logische voorwaarden om hun artiesten te ontvangen. Alleen wordt het wel eens in de hectiek van alle dag vergeten. Vandaar dat Kunstenbond deze prijs in het leven heeft geroepen. Om weer bewust te worden van de waarde van aandacht. Het zijn de kleine dingen die vaak een groot verschil maken.
 
Eerdere winnaars
De eerste die de prijs vijf jaar geleden won was de Toneelschuur Haarlem. En afgelopen jaar was het 5-jarig jubileum van de prijs met een mooie winnaar, De Harmonie te Leeuwaarden. In het bijzijn van Roel Oostra, de medewerkers, bekende acteurs en de lokale media werd de prijs uitgereikt.

Tot 5 september 2019 kan er gestemd worden via www.kunstenbond.nl/roeloostraprijs


 

LID WORDEN