NIEUWS

20-11-2017

STEPP zet volledig archief tijdschriften online

Met veel zin voor retoriek en geheel binnen de grenzen van ons vakgebied schreef de Franse schrijver en dichter Henry Bataille ooit: “Het verleden is niet achter ons, zoals men denkt, maar voor ons. De schaduw van wat was, werpt zich voor ons: wat dood is, bestaat nog en gaat voor ons uit.” De geschiedenis als eeuwig aanwezig, als bron en inspiratie voor de toekomst zeg maar.

Op één van de bestuursvergaderingen van STEPP, de Vlaamse zusterorganisatie van de VPT, uit het recente verleden kwam de vraag op tafel: Wat is er van het archief? Wat is er geworden van die vele uren vrijwilligerswerk, die o.a. hebben geleid tot een grote collectie tijdschriften?

In deze tijden van erfgoedinitiatieven én digitalisering leek voor hen het moment gekomen om hier eens wat energie in te steken. Na een zoektocht in de kelders van het Kaaitheater en op de zolders van huidige en voormalige bestuursleden, doken alle nummers van Bastt-Aktualiteiten, Proscenium en STEPP-Magazine op. Want het ledenmagazine alleen al heeft al een hele transitie doorgemaakt. Er werd met engelengeduld ingescand. Die PDF’s werden allemaal gepubliceerd op Issuu en gelinkt aan de magazinepagina op de website. En er werd een index aangelegd van alle artikels die ooit zijn verschenen. Die index moet toelaten vlot artikels terug te vinden in de ruime collectie van ondertussen toch wel 144 magazines, maar evengoed om te filteren per thema, auteur…

Zodoende wordt dit materiaal waar menig student die werkt aan een of andere scriptie of wie zich wil inwerken in een specifieke techniek dankbaar gebruik zal van maken. Maar evengoed is het mooie vakantielectuur voor wie tijdens de zomer op zoek is naar uren leesvoer of voor wie herinneringen wil ophalen aan vervlogen tijden.

Het volledige archief kunt u ook raadplegen via hun bookshelf bij Issuu, zowel via een browser als via een app. U kan de nummers ook raadplegen door te surfen naar hun website. Onder het menu "Magazine" vindt u alle numers van STEPP Magazine en Proscenium. Onderaan rechts kunt u doorklikken naar "Lees dit magazine online!". U kan ook vanuit de index rechtstreeks doorklikken.

Uiteraard blijft het archief ook offline beschikbaar op het kantoor van STEPP. Indien u nog uw eigen exemplaar van één van de back-issues wil ontvangen kunt u dit op de website van STEPP bestellen.
 
Dank aan Rose Werckx, Jerome Maeckelbergh, Guido Canfyn, Jan Strickx, Ivo Kersmaekers, Johan Penson, Jo Klaps, Bert Moerman en Chris Van Goethem.

Bron: STEPP

LID WORDEN