NIEUWS

18-09-2018

Stichting zet zich in voor toegankelijkheid theater voor blinden en slechtzienden

De stichting Komt het Zien! uit Heerenveen is volgens eigen zeggen de eerste en enige in Nederland die theater toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden door middel van blindentolken. Diverse voorstellingen in het land waren op deze manier toegankelijk en vanaf dit seizoen ook een aantal in het Posthuis Theater in Heerenveen.

Arlette Hanson heeft de stichting in 2014 opgericht. Graag wilde ze het Wintercircus, waar zij al ruim 20 jaar aan het roer staat, toegankelijk maken voor blinde en slechtziende kinderen. Het lukte haar niet om een circusvoorstelling met uitzondering van muziek aantrekkelijk te maken voor de kinderen. Wel inspireerde het haar om theater toegankelijk te maken voor de ongeveer 350.000 mensen met een visuele beperking in Nederland. Sinds 2014 is de eerste show van het Wintercircus met audiobeschrijving te zien.

In de basis gaat het om de audiobeschrijving. De vier tolken die aan de stichting verbonden zijn, beschrijven alle belangrijke visuele aspecten op een podium, luisteraars kunnen dit volgen via een koptelefoon. Door een kwalitatief slechte koptelefoon te gebruiken, komen ook nog dialogen en andere geluiden in de zaal nog door. De tolk zit in een geluidsdicht hokje van 1 bij 1 meter en is onzichtbaar en onhoorbaar voor de rest van het publiek.

Tolken bereide zich voor door met een video van het stuk en de toneeltekst. Het publiek krijgt als voorbereiding een audiobestand thuisgestuurd met informatie over de voorstelling en de personages. Voorheur heeft ook om alvast de stemmen van de hoofdrolspelers te laten horen. Als het lukt, mogen mensen ook het decor of de kostuums aftasten. Bij het Wintercircus mogen de mensen maquettes van het decor voelen.

De stichting Komt het Zien! heeft het afgelopen jaar bij 40 voorstellingen audiobeschrijving geleverd. Bijna alle benaderde theaters zijn enthousiast maar het kost geld. Het budget komt grotendeels uit fondsen en voor het maken van een audiovoorstelling huren theaters de stichting in. Een gebarentolk wordt door de overheid betaald, de hoop is dat dit in de toekomst ook voor de blindentolk gaat gelden.

Bron: Friesch Dagblad

LID WORDEN