NIEUWS

18-07-2018

Theater De Blauwe Kei opent 10 september

De nieuwe zaal van Theater De Blauwe Kei, die begin 2018 in gebruik is genomen, wordt op zondag 9 en maandag 10 september feestelijk geopend. Hare Majesteit Koningin Máxima verricht naar alle waarschijnlijkheid de officiële openingshandeling op maandag 10 september.

Daarnaast wordt er tijdens beide dagen uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het 100 jaar geleden is dat het complex van CHV Noordkade, thans industrieel erfgoed, officieel in gebruik is genomen. Op zondag 9 september staan er activiteiten en feestelijkheden voor Meierijstad en omgeving op het programma. Op maandag 10 september vindt de officiële opening van het theater plaats en is er een businessevent voor genodigden waarin coöperatie en de rol van de Brabantse familiebedrijven binnen de regionale voedingsindustrie aan bod komen.

De officiële opening van Theater de Blauwe Kei vormt het sluitstuk van de tweede fase van de bouw van een uniek cultuurcluster in de voormalige mengvoederfabriek, waarin de Cultuurfabriek is gevestigd. Het is een unieke coöperatievorm in het Nederlandse cultuurlandschap. Theater De Blauwe Kei was ruim 50 jaar gevestigd aan het Stadhuisplein in Veghel.

Op basis van een programma van wensen en in nauw overleg met betrokken partijen; cultuurcluster, gemeente, commerciële partijen en bouwer is binnen een jaar en het strakke budget van circa 8,5 miljoen euro een theater gerealiseerd, met karakteristieke zalen, geavanceerde theatertechniek (LCD-theaterbelichting) en flexibele bespelingsmogelijkheden.

Geschiedenis van het complex
Op 20 augustus 1918 verrichtte het lid van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant mr. Th. Smits van Oyen de officiële opening van het in Veghel gebouwde C.H.V.-complex. Dat bestond toen uit een graansilo, veevoedermagazijn, maalderij, veekoekfabriek, en klein kunst- mestmagazijn. De Coöperatieve Handels Vereniging (CHV) kwam voor uit het gedachtegoed van pater Van den Elsen. Deze zette zich bijzonder in voor de belangen van de noodlijdende boeren. Ook de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB), het huidige ZLTO en de Rabobank ontstonden dankzij de inspanningen van Van den Elsen: hij was de oprichter van de Boerenleenbank, die later opgegaan is in de Rabobank Sinds.

De mengvoederfabriek van CHV, het huidige Agrifirm, groeide uit tot een van de grootste van Europa. Toen de productie van het bedrijf naar het grotere complex aan de Rijksweg in Veghel verplaatst werd, zwegen de machines aan de Noordkade vele jaren.

In 2008 kocht het Veghelse bouwbedrijf Van de Ven het gehele complex en realiseerde in relatief korte tijd, samen met gemeente en provincie, en de partijen op de Noordkade het huidige unieke ensemble. Hierin zwijgen de machines, maar een eigentijdse coöperatie laat van zich horen. Deze bestaat uit culturele bedrijven en ondernemers die doorgaan met mengen en mixen. Niet van granen, maar van cultuur met food, bedrijfsleven met kunst, ouderen met jongeren, commercieel met niet-commercieel. Mengen en Mixen wordt Maken en Mixen.

Bron: Theater De Blauwe Kei

LID WORDEN