NIEUWS

15-03-2016

Theater Rotterdam bundelt creatieve krachten

Theater Rotterdam gaat de creatieve krachten van verschillende podiumkunsten bundelen. Onder één dak zal het theater, een fusie tussen het Ro Theater, de Rotterdamse Schouwburg en Productiehuis Rotterdam, een programma gaan neerzetten dat de disciplines podium, dans, toneel en ballet combineert. Theater Rotterdam heeft het voor Nederland unieke model waarin produceren, programmeren en talentontwikkelingen samen gaan. Acteursgroep Wunderbaum is de eerste alliantiepartner. Daarnaast werken nog tientallen makers samen in dit voor Nederland unieke verbond wat vanaf januari 2017 van start gaat.

"We missen theater in het publieke debat èn we verlangen er hevig naar het publiek terug naar het theater te krijgen". Deze hartenkreten uitte de directeur van de Rotterdamse Schouwburg Ellen Walraven tijdens de presentatie van het nieuwe Theater Rotterdam, waar zij de artistiek directeur van is. 

Theater Rotterdam gaat vier zalen programmeren: grote zaal, kleine zaal en studio in de schouwburg, plus het huidige Ro Theater. Alle huidige merknamen gaan verdwijnen.

Vier artistiek leiders
Een dusdanig gevarieerd programma vereist specialismes vanuit verschillende hoeken. Theater Rotterdam krijgt dan ook vier artistiek leiders met ieder hun eigen platform om te ontwikkelen. De onderverdeling is als volgt:

Platform Makers – Bianca van der Schoot (Ro Theater)
Talentontwikkeling – Tanja Elsgeest (Produktiehuis Rotterdam)
Programmering – Walter van den Heuvel (Rotterdamse Schouwburg)
Internationale Ontwikkeling – Johan Simons (extern)

Regisseur en theatermaker Johan Simons (Heerjansdam, 1946) is een gevierd theaterman in Duitsland, België, Frankrijk en Nederland. Hij ziet er naar uit met het vele nieuwe talent samen te werken in Theater Rotterdam.

Simon werd aanvankelijk aangewezen als formateur gedurende de fusie.  Simons: "Maar ik zie er enorm naar uit om het zeer kritische Rotterdamse publiek naar theatervoorstellingen te trekken. Ik wil juist in deze politieke tijd de grenzen weer openbreken en de discussie aangaan".

Ellen Walraven
Ellen Walraven zal als artistiek directeur de vier artistiek leiders aansturen. Vanaf 1 januari 2017 vormt Walraven met een nog te benoemen operationeel directeur en algemeen directeur de directie van Theater Rotterdam. Walraven benadrukte dat de nieuwe organisatie mogelijkheden biedt voor interdisciplinair en internationaal werken. Ze wil de onderlinge samenwerking tussen de kunstenaars bevorderen en context bieden voor hun werk, door het publiek meer te betrekken in de hele keten van maken en tonen.

Subsidie
Er ligt momenteel een gezamenlijke subsidieaanvraag voor een plek in de basisinfrastructuur bij het ministerie van OCW. Theater Rotterdam vraagt 17 miljoen euro subsidie aan, wat 2 miljoen meer is dan het huidige subsidiebedrag.

Bron: Volkskrant, RTV Rijnmond, Theaterkrant.nl

LID WORDEN