NIEUWS

20-03-2017

Theaterjaarboek 2016 gelanceerd

Na vier jaar afwezigheid is begin februari dan weer een Theaterjaarboek verschenen.

Toen in 2013 het TIN (Theater Instituut Nederland) verdween, kwam er een einde aan de traditie van het Theaterjaarboek. Nadat het TIN verdween zijn er een aantal taken overgenomen door andere organisaties maar een aantal taken bleef ook liggen, waaronder het Theaterjaarboek. Initiatiefnemers zijn het NIT, werkgroep voor documentatie, geheugen en discours in de podiumkunsten, en vakblad Theatermaker. Het gaat hier om een pilot en verschijnt als februarinummer van Theatermaker. Het Theaterjaarboek verscheen voor het eerst in 1952.

De oude functie van het Theaterjaarboek, een ‘telefoonboek’ van het theater: een lijst van producties die in het betreffende jaar gemaakt zijn, is komen te vervallen. Hiervoor kan men terecht op www.theaterencyclopedie.nl. De nieuwe functie van het jaarboek richt zich op een reflectie van het afgelopen jaar. Een database van alle premières wordt nog steeds bijgehouden.

Werkgroep NIT is een informele tafel van personen en instellingen die zich bezighouden met erfgoed, reflectie, archivering, debat en ontsluiting in de podiumkunsten. Onder andere Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, de Theaterencyclopedie, Het Transitiebureau, De Nieuwe Toneelbibliotheek, Theatermaker/Theaterkrant.nl, DAS Research (voormalig lectoraat Podiumkunsten in Transitie) van de Academie voor Theater en Dans zitten aan.

Bron: Theaterkrant

LID WORDEN