NIEUWS

17-12-2020

Theaters en zalen voor de derde keer gesloten dit jaar.

Het kabinet heeft op 14 december besloten om de maatregelen stevig aan te scherpen. Om het coronavirus terug te dringen, moeten het aantal contactmomenten, groepsvorming en reisbewegingen tot een minimum beperkt worden. De essentie van dat pakket is dat iedereen zoveel mogelijk thuisblijft. Daarom zijn theaters, muziekscholen, centra voor de kunsten en vergelijkbare locaties, tot en met dinsdag 19 januari gesloten voor publiek. U kunt hier als amateurkunstbeoefenaar niet repeteren, of optreden zoals toneelspelen, dansen, muziek maken of acteren.

Optreden, repeteren en opnames maken is toegestaan voor professionele gezelschappen en acteurs. Voor bijvoorbeeld online voorstellingen, livestreams en televisie-uitzendingen (zonder publiek). In bijvoorbeeld een opname- of repetitieruimte of op een podium. Hiervoor geldt geen maximum aantal personen. Maar alleen als het noodzakelijk is voor het doorgaan van het dagelijkse werk van culturele instellingen, bedrijven en andere organisaties. Uitgangspunt hierbij blijft: werk thuis, tenzij het niet anders kan. Bij de werkzaamheden wordt het protocol van de betreffende sector gevolgd.

Producenten in de audiovisuele sector mogen opnames maken voor bijvoorbeeld films, series, reclames en documentaires. Publiek is hierbij niet toegestaan. Dit mag in zowel studioruimten als op andere binnen- en buitenlocaties. Hiervoor geldt geen maximum aantal personen. Maar alleen als het noodzakelijk is voor het doorgaan van het dagelijkse werk van culturele instellingen, bedrijven en andere organisaties. Uitgangspunt hierbij blijft: werk thuis, tenzij het niet anders kan. Bij de werkzaamheden wordt het protocol van de betreffende sector gevolgd.

Blazers mogen spelen als zij minimaal 2 meter afstand (in de blaasrichting) houden tot anderen. Dit is door de sector opgenomen in onder meer het protocol van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie en in het protocol van de Vereniging van Nederlandse Orkesten.

Sinds 1 december 2020 geldt er een mondkapjesplicht. Het dragen van een mondkapje is niet altijd mogelijk bij bijvoorbeeld acteren, dansen of muziek maken. Zoals tijdens het bespelen van een blaasinstrument. U mag op dat moment het mondkapje afzetten. En alleen in de ruimte waar u dan bent, zoals in een repetitieruimte, podium of opnameruimte. Op alle andere momenten in de openbare binnenruimte draagt u verplicht een mondkapje. Dus bijvoorbeeld als u naar het toilet gaat.

Bron:  Rijksoverheid

LID WORDEN