NIEUWS

18-09-2017

Theun Mosk wint Prosceniumprijs 2017

Zondag 17 september zijn ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Stadsschouwburg Amsterdam. Theun Mosk ontving de Prosceniumprijs voor zijn wezenlijke bijdrage aan het Nederlands toneel.

Romana Vrede en Hans Croiset ontvingen daar de Theo d’Or en Louis d’Or, de prijzen voor de meest indrukwekkende vrouwelijke en mannelijke dragende rol. De Colombina en Arlecchino, prijzen voor de beste bijdragende rol, gingen naar Lotte Dunselman en Maarten Heijmans. De VSCD Mimeprijs ging naar The Automated Sniper van Frascati Producties, Ism & Heit / Julian Hetzel. Maas theater en dans won de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende productie met hun voorstelling Liefde (8+) en Guy Corneille won de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie voor zijn rol in The Basement (12+) van De Dansers, Theater Strahl en Wies Merkx. De Regieprijs ging naar De Warme Winkel voor De Warme Winkel speelt De Warme Winkel van De Warme Winkel. Ook werd de ACT Award uitgereikt aan Mirjam Koen, voor haar betekenis voor acteurs.

De jury over Theun Mosk:
“Het niveau van theatervormgeving ligt in Nederland al jarenlang zeer hoog. Er worden ontwerpen gemaakt die zowel dienend zijn aan het geheel, maar ook als autonoom onderdeel indruk maken. De prominente rol van locatiefestivals biedt vormgevers daarnaast uitdaging om hun ontwerpen in te passen in zowel natuurlijke omgeving als in industriële ruimtes. Vormgevers vormen een onmisbare schakel in de totstandkoming van een voorstelling. Ze fungeren als beelddramaturg en zijn daarmee sturend in de kijkrichting van het publiek. Theun Mosk is zo’n vormgever. Hij heeft bovendien het kijken nog verder weten te verbreden naar zintuigelijke ervaringen, door zich ook te bemoeien met de tribune bouw en het gebruik van materialen als water, grond en de invloed van wind.”

De VSCD-Toneelprijzen worden mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart en georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Theaterfestival.

Bron: Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties
Foto: Anna van Kooij

LID WORDEN