NIEUWS

02-09-2019

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Vrijwel alle festivals in Europa draaien op vervuilende dieselgeneratoren voor hun stroomtoevoer. Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 9 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare toren met zonnecollectoren en een windturbine. De ‘GEM-tower’ werd voor het eerst volledig opgebouwd op de TU/e-campus. Het Belgische festival Pukkelpop zal de toren als eerste gaan testen, later volgen Noorderslag, Dour en Glastonbury.

Het vervuilende karakter van festivals was al jaren een doorn in het oog van TU/e-bouwkundige Faas Moonen. Met 2,3 miljoen euro subsidie van het Europese Interreg begon hij in 2017 aan een duurzaam alternatief, en stelde een postdoc en drie PDEng-onderzoekers aan om hem te helpen. Aan zijn droom werken vandaag de dag negen bedrijven mee, waaronder festivalorganisatoren van Pukkelpop en Eurosonic Noorderslag, die volop mee hebben gedacht om aan de strenge veiligheidseisen te kunnen voldoen.

De resulterende festivaltoren is nu klaar voor de eerste uitgebreide tests. ‘Uiteindelijk moet een hele groep van torens rondreizen langs de Europese festivals, en hen voor honderd procent aan duurzame energie voorzien’, aldus Moonen. ‘Ook hoop ik dat de opvallende gestalte de feestende bezoekers meer bewust maakt van duurzaamheid.’

Zie hier een filmpje over de GEM-tower. 

Lees hier meer. 

Bron: TU Eindhoven

LID WORDEN