NIEUWS

02-02-2016

Van VAR naar DBA

De huidige VAR-regeling (verklaring arbeidsrelatie) wordt per 1 mei 2016 vervangen voor overeenkomsten volgende de nieuwe wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Hoe de wet op 1 mei 2016 ingaat, zal deze pas in mei 2017 effectief gehandhaafd worden.

VAR en DBA

De VAR is een verklaring die een zelfstandig ondernemer jaarlijks aanvraagt om opdrachtgever te kunnen tonen dat je in de ogen van de Belastingdienst een zzp’er bent. Dan hoeft de opdrachtgeven namelijk geen loonheffing te betalen over jouw honorarium. Het probleem dat de huidige regeling volgens het kabinet met zich meebrengt is dat deze zorgt voor een schijnzekerheid. Om een VAR te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals voor minimaal drie verschillende opdrachtgevers arbeid verrichten. Aan deze voorwaarde kun je pas in de loop van het jaar daadwerkelijk voldoen, maar ondertussen kun je fikse naheffingen verwachten als je uiteindelijk toch niet voldoet. Daarnaast wordt je VAR ingetrokken.

Per 1 mei 2016 gaat de Wet Deregulatie Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in. Als zzp’er of freelancer hoef je geen VAR meer aan te vragen, maar samen met uw opdrachtgeven een simpel modelcontract in te vullen. De DBA zorgt er ook voor dat het financiële risico verdeeld wordt als er toch sprake is van een verkapt dienstverband.

Een VAR voor 2014 of 2015 al in bezit?

Dan is het toegestaan, als je bedrijfsactiviteiten niet veranderen, gebruikt te blijven maken van de VAR, tot de nieuwe regeling op 1 mei ingaat. Je moet je deze wel aanvragen als je geen VAR voor 2015 hebt en in 2016 wel actief bent als zzp’er.

Kritiek

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft de wet DBA opgesteld. Dit deed hij nadat er stevige kritiek kwam op het eerste plan, de Beschikking Geen Loonheffing (BGL). De BGL zou een grote hoeveelheid administratieve rompslomp opleveren. De DBA is opgesteld in samenwerking met brancheorganisaties voor zzp’ers.

Overgang

De belastingdienst zal een coulance periode aanhouden tot 1 mei 2017. Tot die tijd houdt de Belastingdienst wel toezicht, maar worden er geen handhavingsmaatregelen toegepast.

Verplichtingen voor opdrachtgevers

Tot nu toe volstond een VAR-verklaring, maar vanaf 1 mei zal je als opdrachtgeven samen met de aanvaarder van de opdracht een modelovereenkomst moeten invullen. Zo geef je aan dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband. Je kan de ingevulde overeenkomst laten controleren door de belastingdienst om problemen achteraf te voorkomen.

LID WORDEN