NIEUWS

01-07-2016

VNPF en VVEM hernieuwen Gehoorconvenant

De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) hernieuwden donderdag 30 juni hun afspraken met staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in het tweede convenant preventie gehoorschade. Beide verenigingen hebben de afgelopen jaren inspanningen geleverd op het gebied van voorlichting, bewustwording en geluidsmetingen. Om deze positieve resultaten ook voor de toekomst te borgen, scherpen zij de bestaande afspraken in het convenant preventie gehoorschade aan. De onafhankelijke Stichting Kwaliteit Evenementen Nederland gaat vanaf nu toezien op de afspraken rondom maximale geluidsniveaus, geluidsmetingen en de beschikbaarheid van goede gehoorbescherming tijdens Nederlandse muziekevenementen.

In navolging van de VVEM en de VNPF gaan zo’n tien nieuwe partijen zoals de Koninklijke Horeca Nederland en GGD GHOR Nederland nu ook aan de slag met bewustwording en voorlichting over gehoorschade. Elf * organisaties ondertekenden daarom op 30 juni een pledge in het kader van Alles is gezondheid… en starten met individuele en gezamenlijke acties. Zo gaan de Koninklijke Horeca Nederland maar ook de Landelijke Kamer van Verenigingen met hun leden aan de slag om te zorgen dat bezoekers kunnen feesten in een voor het oor veilige omgeving. Partijen als de KNO-vereniging, GGD GHOR Nederland en de Stichting Hoormij zetten hun ervaring en kennis voor advies en educatie.

Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlandse jongeren aangeven dat ze na het uitgaan last van hun oren hebben, variërend van een tijdelijke piep tot het permanente verslechtering van het gehoor. Het voorkomen van gehoorschade is daarom zeer belangrijk. Tevens weten veel mensen niet dat gehoorschade snel ontstaat en vaak onomkeerbaar is.

* Koninklijke Horeca Nederland, de KNO-vereniging, Stichting Hoormij, GGD GHOR Nederland, de Landelijke Kamer van verenigingen,  De Beste Schoolfeesten, en oordopjes-fabrikanten Thunderplugs, Dynamic Ear en Noizezz/Multi Care Systems, VNPF, VVEM.

Bron: Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF)

 

LID WORDEN