NIEUWS

08-07-2020

Voorbereiding op Brexit zakt in

Nederlandse bedrijven zijn minder op de hoogte en minder voorbereid op de gevolgen van de Brexit en de toekomstige relatie van het Verenigd Koninkrijk dan in 2019. Dit blijkt uit nieuw onderzoek uitgevoerd door Kantar in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Aan het onderzoek deden 400 Nederlandse bedrijven mee die direct of indirect zakendoen met het Verenigd Koninkrijk.

Deze inzakking is deels te verklaren door de acutere crisis die is veroorzaakt door het coronavirus. Veel ondernemers en artiesten in onze branche zitten nu gedwongen in een overlevingsmodus. Een kwart van de bedrijven met een directe handelsrelatie (25%) met het Verenigd Koninkrijk en een kleiner deel van de bedrijven met een indirecte relatie (17%) menen dat Brexit vanwege de coronacrisis een klein probleem is geworden.

Het schijnt dat ongeveer een derde van de deelnemende bedrijven denkt dat er een verlenging van de overgangsregeling komt. Maar volgens het akkoord hadden de EU of het Verenigd Koninkrijk voor 1 juli moeten besluiten of de overgangsperiode na 31 december 2020 verlengd zou worden. Het Verenigd Koninkrijk heeft aangegeven geen verlenging te willen. Daarmee is het vrijwel zeker dat de overgangsregeling eind dit jaar zal aflopen, met of zonder akkoord.

Ondernemers en artiesten hebben nog tot 31 december 2020 om zich voor te bereiden op de nieuwe relatie en situatie. Wanneer het Verenigd Koninkrijk op 31 december de EU verlaat, zijn aparte carnetformulieren nodig om de backline in te kunnen voeren en weer mee naar huis te kunnen nemen. Tourende artiesten zullen niet alleen te maken hebben met visa, ze zullen ook techniek en instrumenten die ze meenemen zorgvuldig moeten aanmelden als ze het land in willen. Bereid u voor door in gesprek te gaan met toeleveranciers en afnemers, het zorgen voor een douanenummer (EORI) en het transport goed te regelen. Kijk voor meer informatie op www.brexitloket.nl.

 

LID WORDEN