NIEUWS

06-11-2019

VVTP Theater van het Jaarprijs 2019: de nominaties zijn binnen!

Zeven grote theaters en vijf kleine theaters genomineerd

In de categorie Grote Theaters zijn de volgende theaters genomineerd: De Goudse Schouwburg (Gouda), DeLaMar Theater (Amsterdam), Chassé Theater (Breda), Koninklijk Theater Carré (Amsterdam), Schouwburg Amphion (Doetinchem), Parkstad Limburg Theater (Heerlen) en Theater De Stoep (Spijkenisse).

In de categorie Kleine Theaters zijn genomineerd: Theater de Speeldoos (Baarn), Cultuurcentrum Griffioen (Amstelveen), Diligentia (Den Haag), Westlandtheater De Naald (Naaldwijk) en Theater Walhalla (Rotterdam).

Ook dit jaar hebben de leden van de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) weer hun stemmen uitgebracht op de Nederlandse theaters, en maken zij de genomineerden door de ‘VVTP Theater van het Jaarprijs 2019’ bekend. Deze prijs, die sinds 2010 wordt uitgereikt, kent twee categorieën: kleine theaters met een capaciteit tot 450 stoelen en grote theaters met een capaciteit vanaf 450 stoelen. Op 2 december 2019, tijdens de jaarlijkse VVTP theaterbeurs, worden de prijzen uitgereikt aan de theaters die in 2019 uitmuntend presteerden. “De VVTP groeit nog steeds in het aantal leden, en ook het aantal voorstelling dat zij met elkaar vertegenwoordigen groeit. Samen zijn de VVTP leden goed voor bijna 14.000 voorstellingen per jaar. De VVTP Theaterbeurs is hét moment waarop aanbod en vraag samen worden gebracht” aldus Boris van der Ham, voorzitter van de VVTP.

Naast de prijs voor het beste grote en kleine theater van Nederland, wordt ook een speciale marketingprijs uitgereikt. “Alleen een poster of flyer is tegenwoordig niet meer genoeg om tickets te verkopen. Met de Marketingprijs willen we theaters in de schijnwerpers zetten die uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van promotie, en die op creatieve manieren het publiek weten te bereiken” vertelt Marte Lalleman, sinds 1 mei directeur van de VVTP. TAQA Theater de Vest (Alkmaar) mocht in 2018 deze prijs als eerste in ontvangst nemen.

De ‘VVTP Theater van het Jaarprijs’ wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. De leden van de VVTP beoordelen alle Nederlandse theaters waarmee zij samenwerken op communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van het theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Bij de beoordeling zijn verschillende afdelingen en medewerkers betrokken: van marketeers tot technici en van productieleiders tot kantoorpersoneel, maar ook artiesten geven hun oordeel.

De winnaar van de ‘VVTP Theater van het Jaarprijs’ neemt een speciaal vervaardigde VVTP stoel – ontworpen door Carla Janssen Höfelt – in ontvangst en mag deze een jaar lang een ereplek geven in zijn of haar theater. De felbegeerde stoelen staat nu nog bij de winnaars van vorig jaar: Theater de Stoep (Spijkenisse) en Diligentia (Den Haag).

Vereniging Vrije Theaterproducenten

Binnen de Vereniging Vrije Theaterproducenten bundelen 21 theaterproducenten en impresariaten hun krachten. Samen verzorgen zij circa 70% van het professionele podiumaanbod in Nederland. De VVTP zet zich in voor een sterke podiumkunstensector door middel van actief beleid op verschillende dossiers. De VVTP trekt samen op met andere brancheverenigingen binnen de podiumkunsten en is (mede)initiatiefnemer van diverse vernieuwende projecten en initiatieven. Kijk voor meer informatie over de VVTP op https://www.vvtp.com

 

LID WORDEN