NIEUWS

08-06-2020

Wat mag er deze zomer bij onze buren?

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen worden in vrijwel alle Europese landen afgebouwd. In Nederland wordt het maximum aantal personen binnen bij zalen en bij uitvaarten, huwelijksvoltrekkingen, religieuze en levensbeschouwelijke bijeenkomsten met ingang van 1 juli verhoogd van 30  naar 100 personen. In onze buurlanden kunnen we vergelijkbare versoepelingen verwachten. Zo moet er voldoende afstand gehouden worden tot anderen en zijn mondkapjes vaak verplicht in het openbaar vervoer en in winkels. Grote evenementen zijn grotendeels verboden tot 31 augustus.

 

Verenigd Koninkrijk

De Britse regering stelde relatief laat een lock-down in. Restaurants en cafés bleven langer open dan in Nederland met als gevolg dat ze nu ruim achter de versoepelingschema van de rest van Europa liggen. Sinds half mei worden de restricties tegen corona langzaam afgebouwd. Contactberoepen, theaters, zalen en bioscopen zijn onderdeel van stap 3 van het plan van de Britse regering. Zij mogen waarschijnlijk vanaf 4 juli weer open als hun veiligheidsrichtlijnen in overeenstemming zijn met de nieuwste gezondheids- en veiligheidswetgeving. Sportwedstrijden starten al eerder achter gesloten deuren op.

 

Duitsland

Na weken van strenge maatregelen versoepelt ook Duitsland zijn coronabeleid. Scholen, winkels en de horeca mogen vanaf dit weekend onder voorwaarden weer open. Ook wordt de Duitse voetbalcompetitie herstart zonder publiek. De zestien deelstaten mogen zelf besluiten in hoeverre het openbare leven weer op gang komt, zolang er geen nieuwe piek volgt. Ze bepalen dus zelf over een geleidelijke opening van universiteiten, restaurants, bars, hotels, beurzen, cosmetische studio's, bordelen, theaters, fitnessstudio's, bioscopen en discotheken. Opmerkelijk: de Duitse hoofdstad Berlijn geeft aan vanaf 30 juni openluchtconcerten tot 1000 man toe te laten. De stad meldt op zijn officiële website dat de coronamaatregelen drastisch worden versoepeld: vanaf 2 juni mogen openluchtconcerten gegeven worden tot maximaal 200 man, 16 juni mag dit aantal oplopen tot 500 en vanaf 30 juni maar dit oplopen tot maarliefst 1000 mensen. Wel belangrijk: bij deze concerten moet de 1,5 meter gehandhaafd worden en zijn er specifieke hygiëneregels. Het is nog onduidelijk of de regels ook voor de rest van Duitsland gaan gelden. 

 

België

In België worden sinds 4 mei de maatregelen stapsgewijs afgebouwd. Mondkapjes zijn net als bij onsverplicht in het OV maar ook in het openbaar worden mondkapjes aangeraden. Musea en andere culturele instellingen zijn open. Attracties die volledig buiten in de openbare ruimte zijn mogen open. (Dierentuinen, speeltuinen e.d.). De horeca mag open vanaf 8 juni. Culturele activiteiten met publiek worden opnieuw toegelaten vanaf 1 juli met een maximum van 200 personen, maar de regels van sociale afstand blijven gelden. Grote massa-evenementen blijven verboden tot 31 augustus. Ook de heropening van nachtclubs is niet toegelaten voor eind augustus.

LID WORDEN