NIEUWS

26-11-2016

Werklicht. Alle avonturen van Toneelknecht Kees.

Tot 2009 was Niko Bovenberg vaste columnist voor Zichtlijnen en schreef hij over Toneelknecht Kees. Zijn columns zijn gebundeld in het boek Werklicht. Alle avonturen van Toneelknecht Kees.

Tweehonderd pagina's met uit het leven gegrepen avonturen van Kees. Een hommage aan alle theatertechnici. Als extra bevat het boek één niet eerder gepubliceerde column. Het voorwoord wordt geschreven door Halina Reijn. Theatermaker Rieks Swarte tekende en ontwierp de cover. Toneelschrijver Rob de Graaf was redacteur, kortom, een prachtige uitgave!

‘Mogen we een pispauze?’
‘Waar zijn we?’
‘Midden op de Veluwe.’
Ze rookten een sigaret.
We waren te moe om te praten.
Er zat herfst in de lucht.
Paddenstoelen.
Vocht.
Hoe vaak hadden ze zo gestaan? Hoe vaak waren er lege bierblikjes naar buiten gevallen als ze de deuren van het busje openden? Hoe vaak hadden ze geluisterd naar muziek die door die open deuren naar buiten klonk terwijl ze stonden te pissen?
Het cassettebandje in de auto liep af. Ze bliezen de laatste rook uit. Een vogel sloeg alarm. Iets ritselde in het bos. Verder was het stil, op een af en toe voorbijrazende auto na.
‘Is er nog bier?’
Toen ze weer op weg waren zette de chauffeur hardrock op.
‘Anders val ik in slaap.’
Kees telde de afslagen. Nog vier. Nog drie. Nog twee. Gitaarsolo’s scheurden uit de speakers. Ze reden een stad in. Door stille straten. Over een leeg plein. Pas na vier keer aanbellen deed een nachtportier met een vouw in z’n gezicht de deur open. Formulier. Sleutel. Lift. Gang. Hotelkamer. Televisie. Herhalingen van wereldnieuws. Douche.
Wekker zetten. Hij zag dat hij een sms’je had gekregen. Hij drukte op verwijderen. Toneelknecht Kees wilde het niet weten. Televisie uit. Hij moest slapen.
Werklicht II gaat over aan het Toneel zijn.

Werklicht. Alle avonturen van Toneelknecht Kees. Is een prachtig cadeau voor de feestdagen. Het boek kost € 15,90 voor VPT-leden en € 19,90 voor niet-leden (excl. verzendkosten). U kunt een exemplaar bestellen door te mailen naar secretariaat@vpt.nl.

Zie hier voor de rest van het boekenassortiment.

Werklicht II. Alle avonturen van Toneelknecht Kees. Niko Bovenberg. VPT

LID WORDEN