NIEUWS

26-06-2017

Zaterdag 1 juli ligt Zichtlijnen weer op de mat!

De zomer staat voor de deur en dus staat het dossier van Zichtlijnen 173 volledig in het teken van outdoor’! Rebecca van Vuure kijkt mee bij de productie van locatietheaterfestival Oerol. Wat komt er allemaal bij kijken om een waddeneiland voor tien dagen om te toveren tot festivallocatie? En Nederlands grootste popfestival, Lowlands, bestaat dit jaar 25 jaar. Hoog tijd voor een nieuwe festivalindeling én twee hagelnieuwe, state of the art-tenten – zo groot als een halve Ziggo Dome. Koen Koch krijgt alvast een sneak peek. Al die buitenfestiviteiten produceren uiteraard de nodige decibels. Om dat te monitoren en te beheersen zijn allerlei technieken voor handen, waarover Jorg Schellekens een verhelderend verhaal schrijft.

Verder in deze editie, naast de gebruikelijke rubrieken: hoe maak je van een oude kerk een volledig functionerend theater? In Bemmel hebben ze afgelopen jaar dankzij de inzet van talloze vrijwilligers precies dat voor elkaar gekregen. Het resultaat: de Theaterkerk, met in de zaal een vlakke speelvloer, een uitschuifbare tribune voor 232 toeschouwers en een professioneel grid voor licht en geluid. Leonard van den Berg neemt een kijkje ter plaatse.

Verder in deze Zichtlijnen een artikel over de Vlaamse kunstenaar, theatermaker en architect Kris Verdonck en zijn intrigerende projecten. Het zijn mengvormen van theater, dans, performance en beeldende kunst met bijna altijd een buitengewone rol voor de techniek. Eric de Ruijter raakte gefascineerd door een machine met dansers als marionetten en verdiept zich in het van technologie doorspekte oeuvre van Verdonck. Frans Roovers schrijft tot slot over het digitale luister- en patchsysteem Listen, ontwikkeld door Wouter Janmaat. Het systeem werd al toegepast in De Tweeling, maar wat is het precies voor device – en waarom vond Janmaat dat het er absoluut moest komen?

Ontvangt u Zichtlijnen nog niet? Word ook lid van de VPT!

LID WORDEN