•  
  Game over on stage, Rebecca van Vuure, Zichtlijnen 172, mei 2017

  Explorer/Prometheus ontketend is een coproductie van het in ‘scientific fiction’ gespecialiseerde Vlaamse CREW en het Rotterdamse performancecollectief Urland. Met een motiontrackingsysteem en een oneigenlijk gebruikte game engine bouwen ze ter plekke een soort Second life.

  Download

 •  
  Dossier: Special effects, Zichtlijnen 171, maart 2017

  Dossier: Special effects

  Download

  Lees meer

 •  
  KUNSTGREPEN: Goed gerichte woede, Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 171, maart 2017

  Amphitryon is een stuk van de Franse schrijver Molière, gebaseerd op een blijspel van de Griekse schrijver Plautus en daarmee in feite een eeuwenoude in-de-kast-uitde- kast met veel liefde, veel misverstand en een goed einde.

  Download

 •  
  Veel regen, heel veel regen, Maud Mentink, Zichtlijnen 164, januari 2016

  Van een regeninstallatie in een voorstelling kijken we nauwelijks nog op. Voor De Stille Kracht hing Toneelgroep Amsterdam een beweegbare brug van vijf ton in de kap en verwerkte daarin zeven verschillende watereffecten. En: ‘Al dat water bleek toch behoorlijk wat geluidsoverlast te veroorzaken.’

  Download

 •  
  Van clown tot Springmeister door Jorg Schellekens, Zichtlijnen 132, september 2010

  Veelzijdiger en creatiever dan Henk de Vries kom je ze niet vaak tegen. Na een internationale carrière als goochelende clown werd hij bedenker van shows, leverancier aan evenementen en erkend specialist in vuurwerk en effecten. Jorg Schellekens sprak met hem in Wolvega. 

  Download

 •  
  Besluit: vuurwerk eruit, Coen Jongsma, Zichtlijnen 76, mei 2001

  Na de vuurwerkramp in Enschede is een zeker reinigingsproces met betrekking tot vuurwerk wel op zijn plaats. Regels waren er allang, maar een gecoördineerd beleid en een goede handhaving en controle ontbrak het.

  Lees meer

 •  
  Niet Schieten… Ik ben alleen maar de toneelspeelster, Coen Jongsma, Zichtlijnen 67, november 1999

  Hoewel menigeen beweert dat onze samenleving alsmaar gewelddadiger wordt zijn er toch maar weinig mensen die echt verstand hebben van wapens.

  Lees meer

 •  
  Trilogie van het zomerverblijf, Mechteld van Gestel, Zichtlijnen 28, april 1993

  In het Appeltheater in Den Haag draait momenteel de voorstelling Trilogie van het zomerverblijf van Erik Vos, naar een drietal met elkaar samenhangende toneelstukken van de 18e-eeuwse Italiaanse schrijver Carlos Goldoni.

  Lees meer

 •  
  Regen en andere watereffecten op het toneel / deel 3, Jacques Berwouts, Zichtlijn 12, augustus 1990

  In het tijdschrift van de BASTT, Aktualiteiten, troffen we in de rubriek Ideeënbus het onderstaande artikel aan, dat nauw aansluit bij eerdere artikelen in Zichtlijn (nr. 7 en nr. 8) over regen en andere watereffecten op het toneel. De oplossingen die de auteur, Jacques Berwouts, aandraagt leken ons ook voor de Nederlandse lezer de moeite waard.

  Lees meer

 •  
  Produkteninformatie: Rosco 4500 rookmachine, Zichtlijn 12, augustus 1990

  Produkteninformatie: Rosco 4500 rookmachine

  Lees meer

 •  
  Regen en andere watereffecten op toneel (deel 2), Henk Bergsma, Frits van den Haspel en Dick Heinz, Zichtlijn 8, december 1989

  Allereerst nog een aanvulling op Deel 1 met betrekking tot het maken van de ‘geluidloze’ waterplas.

  Lees meer

 •  
  Regen en andere watereffecten op toneel - Een grote of kleine ergernis?, Henk Bergsma, Dick Heinz en Frits van den Haspel, Zichtlijn 7, oktober 1989

  Het maken van speciale effecten leidt vaak tot ergernis maar ook soms tot een mooi resultaat, dankzij de vele pogingen die ondernomen worden. In dit artikel zullen we proberen uit te leggen hoe we regen redelijk natuurgetrouw na kunnen bootsen.

  Lees meer

LID WORDEN