• De Fotokina in Keulen, Nieuwsbrief 2, november 1988

  Het door de Vereniging georganiseerde bezoek aan de Fotokina op 10 oktober j.l. telde uiteindelijk 39 deelnemers, die, gemeten aan de positieve reacties op de terugweg, een vermoeiende maar boeiende dag hebben gehad.

  Er was zeer veel te zien in dit gigantische complex. De meesten kwamen niet verder dan de hallen 12 t/m 14, waar de licht-, geluid-, video- en distributieapparatuur stond opgesteld. Hier volgt een greep uit de aanbiedingen. Een bezoek aan de Kölner Philharmonie kon helaas niet doorgaan in verband met een repetitie ter plekke.

  Van Philips was er de MRS, een nieuw type lamp met een kleurtemperatuur van 5600K. De kleurtemperatuur blijft behouden, zelfs als de lamp gedimd wordt tot 40%. Bovendien past de lampvoet in een normale schijnwerper. Nu nog een dimmer voor deze HMI0unit en er is een welkome aanvulling op het pakket.

  LTM brengt binnenkort een nieuwe range jaloezieën voor HMI-schijnwerpers. De stroken zijn niet horizontaal of verticaal opgesteld, maar lopen van het centrum naar de rand van de cirkel. Een ander model voor de kleinere schijnwerper is een soort spiraal vanuit het midden naar buiten. Als de spiraal op spanning gezet wordt, opent deze zich en laat licht door. Het voordeel is, dat de spiraalvorm zo gekozen is dat deze redelijk gelijk loopt met de cirkels in de fresnellens. De lichtopbrengst is dan ook optimaal.

  Er waren ook nu weer bewegende schijnwerpers – uiteraard andere dan Varilite en Telescan. Vele vertoonden nog steeds het bekende euvel van schokkend bewegen of natrillen aan het einde van een beweging.

  Lee (kleurfilters) demonstreerde de nieuwe range filters op polycarbonaatbasis, waarbij wegsmelten nu tot het verleden behoort. Nog niet alle kleuren zijn leverbaar.

  Arri heeft buiten schijnwerpers en lichtregelaars nu ook dimmers in het pakket. Tevens is er time-code-apparatuur in diverse uitvoeringen met legio aansluitmogelijkheden.

  Opmerkelijk was de HDVS-monitor van Sony. De afmetingen van het beeldscherm zijn gelijk aan de verhoudingen van het filmscherm. Deze monitor is, afgezien van het haarscherpe beeld, ideaal voor het zien van films met cinemascoop-afmeting.

  De tekenprogramma’s met behulp van de PC worden steeds aantrekkelijker, zowel qua mogelijkheden als financieel. Een tekenprogramma, dat ook schaduwen genereert, is bijvoorbeeld zeer goed bruikbaar voor de voorbereiding van een lichtplan.

  De firma Blazer levert warmtefilters van glas die het kleurbereik van de lamp of kleurfilter niet aantasten.
  Van Desisti is er nu een halogeenbakje met een asymmetrische spiegel, goed te gebruiken als grondbak om het onderste deel van een horizon aan te lichten.

  Het bleek een goed idee van de Vereniging dit bezoek te organiseren. En dankzij de steun van de firma Flashlight kon de prijs zeer aantrekkelijk blijven.

  Terug

LID WORDEN