• Robert Wilson in Museum Boymans van Beuningen, Zichtlijnen 28, april 1993

  ?Alweer voor de derde keer nodigt Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam een gastconservator uit om een tentoonstelling samen te stellen uit de hele museumcollectie.

  Na de Zwitserse kunsthistoricus Harold Szeeman (1988) en de Britse cineast Peter Greenaway (1991) stelt dit jaar de Amerikaanse theatermaker en kunstenaar Robert Wilson een expositie samen.

  Robert Wilson, geboren in Waco, Texas (1941) ontwerpt en regisseert theaterproducties voor vooraanstaande internationale theaters en operahuizen. Zijn theaterontwerpen bestaan uit grote, lege ruimtes met daarin enkele door hemzelf ontworpen stoelen of andere objecten. Met enige regelmaat toont Wilson zijn stoelen en tekeningen van theaterontwerpen in galeries en musea. In 1983 werden de tekeningen voor de theaterproductie the CIVIL warS gecomponeerd door Philip Glass in Museum Boymans van Beuningen getoond, gelijktijdig met de opvoering in de Rotterdamse Schouwburg.

  De tentoonstelling die Robert Wilson nu gaat samenstellen heeft als thema het waarnemingsproces, met name de manier waarop de focus verschuift bij de waarneming van objecten op verschillende afstanden. De opstelling van de voorwerpen uit de collectie van het museum zal de bezoeker het verschil in waarneming laten ervaren. In drie achtereenvolgende ruimtes laat Wilson de objecten zien op zeer dichte, middellange en zeer grote afstand. Evenals bij zijn theaterproducties zal ook bij deze tentoonstelling het lichtontwerp zeer geraffineerd zijn.

  De tentoonstelling is te bezichtigen van 16 mei t/m 11 juli 1993 in Museum Boymans van Beuningen, Museumpark 18-20 in Rotterdam, 010-4419400.

  Terug

LID WORDEN