•  
  Van Siberië naar Carré, Wendy Koops, Zichtlijnen 180, september 2018

  Na twee succesvolle seizoenen op locatie verhuisde theaterspektakel Het Pauperparadijs naar Carré. Van een openlucht speelveld van 50 bij 100 meter naar een houten vloer van 10 bij 16 meter. Decorontwerper Michiel Voet: “Hier fantaseert het publiek de rest er niet bij.”
   

  Download

 •  
  Recht op beeld, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 179, juli 2018

  Wie de vergoeding voor het gebruik van beeldmateriaal in voorstellingen netjes wil regelen kan zich het beste rechtstreeks tot de producent wenden. Gaat het alleen om korte fragmenten dan kun je je op het principe van fair use of het citaatrecht beroepen. 

  Download

 •  
  Dossier: Decor, Zichtlijnen 168, september 2016
  • De volle werkvloer van het Nationale Decoratelier
  • Hoe raken de bezuinigingen de decorbouw?
  • Decor-nestor Peter de Kimpe blikt terug en vooruit

  Download

 •  
  ‘Eenvoudiger dan een Ikea-kast’ door Leonor Jonker, Zichtlijnen 157, november 2014

  Op Heerlens theaterfestival Cultura Nova ging eind augustus een opmerkelijke installatie in première. Een houten paviljoen werd in één dag gebouwd door de bezoekers zelf, tijdens het festival werd erin gespeeld

  Download

 •  
  World Stage Design in Cardiff door Henk van der Geest, Zichtlijnen 149, juli 2013

  Van 5 tot 15 september vindt in Cardiff (Wales UK) World Stage Design 2013 plaats. Het tiendaagse festival biedt naast een internationale tentoonstelling van theaterontwerpen ook een omvangrijk programma van workshops, lezingen en performances. Voor de tentoonstelling hebben in totaal 600 ontwerpers uit 52 landen werk ingediend.

  Download

 •  
  Schilderen met rook in een glazen huis door Maud Mentink, Zichtlijnen 147, maart 2013

  Vanuit de zaal zie je glittergordijnen die het toneel afkaderen, een schuine, verhoogde vloer met kunstbont die de orkestbak inloopt en vooral een groot glazen huis van 6 bij 4 meter. Voor de technische ploeg van het Nationale Toneel was dit decorontwerp van Bernhard Hammer voor Drie Zusters een uitdaging om uit te voeren en reisbaar te maken.

  Download

 • ‘De PQ is een happening geworden’ door Eric de Ruijter, Zichtlijnen 138, september 2011

  Iedere vier jaar vindt in Praag een bruisende wereldtentoonstelling plaats over scenografie en theaterarchitectuur. Dit jaar namen zeventig landen deel en trok de Praagse Quadriënnale veertigduizend bezoekers. ‘De PQ is een happening geworden die gaat over levend theater en ontwikkelingen die het ontwerp pur sang overstijgen.’

  Download

 • No Comment door Eric de Ruijter, Zichtlijnen PQ-special, juni 2011

  The four Dutch colleges of stage design have each delegated two bachelor students to the PQ. Monitored by Peter Missotten, they have designed a pavilion that is filled with video projections.

  Download

 • TIN: Between design and performance door Nan van Houte, Zichtlijnen PQ-special, juni 2011

  The Prague Quadriennale has changed its name from International Exhibition of Scenography and Theatre Architecture into Performance, Design and Space and focuses in this edition on the art form in the range between design and performance. In the Netherlands this genre in between two worlds exists in many forms – it is alternately called experience theatre, modern mime, location theatre, community art, live art, visual theatre or sometimes does not have any name at all.

  Download

 • One exhibit, four designers door Eric de Ruijter, Zichtlijnen PQ-special, juni 2011

  Roos van Geffen (1975), Lena Müller (1976), Marloeke van der Vlugt (1971), Theun Mosk (1980).

  Download

 •  
  Scenografie en de 'ongelukken' van Marc Warning door Anne Karin ten Bosch, Zichtlijnen 132, september 2010

  In de aanloop naar de Praagse Quadriennale, die volgend jaar plaatsvindt van 16 tot 26 juni, organiseert de PQ een reeks symposia over scenografie. Anne Karin ten Bosch was in juli een van de gastsprekers in Boedapest. Zij sprak over het werk van Marc Warning en de scenografische 'ongelukken' die hij laat gebeuren.

  Download

 •  
  Beursberichten, Zichtlijnen 68, januari 2000

  PQ-paviljoen en VPT-info, Prijsuitreiking, Doeken te koop, Zichtlijnen en Lezingen op de Vakbeurs.

  Lees meer

 •  
  PQ’99: In Search of Perspectives in the new Millennium, OISTAT bulletin bij Zichtlijnen 67, november 1999

  The last PQ of this century offered a forum to the forty-seven countries participating in the exhibition of stage and costume design and the exhibition of theatre architecture, as well as those taking part in the presentation of the various schools.

  Lees meer

 •  
  OISTAT Diary, OISTAT bulletin bij Zichtlijnen 67, november 1999

  OISTAT Diary

  Lees meer

 •  
  Robert Wilson in Museum Boymans van Beuningen, Zichtlijnen 28, april 1993

  ?Alweer voor de derde keer nodigt Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam een gastconservator uit om een tentoonstelling samen te stellen uit de hele museumcollectie.

  Lees meer

 •  
  OISTAT-commissies in Amsterdam, Aaltje Atsma, Zichtlijn 11, juni 1990

  De commissies Onderwijs en Scenografie van de OISTAT brachten van 18 tot en met 20 april j.l. een bezoek aan Amsterdam. Aanleiding hiervoor vormde de tentoonstelling Toneelbeeld vanaf 1945 in Nederland in de Beurs van Berlage (Zie Zichtlijn nr. 10).

  Lees meer

LID WORDEN