• Hoe de Theaterkerk duurzaam werd, Dorine Schenk, Zichtlijnen 185, oktober 2019

  “Duurzaamheid is gaandeweg, op een natuurlijke manier op ons pad gekomen”, vertellen Bas Gerding en Frits Meurs van Theaterkerk Bemmel. Het was niet een doel op zich toen ze de kerk in Gelderland ombouwden tot theater, maar door bepaalde keuzes, die ze vooral maakten uit praktische overwegingen, werden ze steeds duurzamer. Gerding: “Al rondlopend en erover pratend zag ik pas waar je allemaal het label duurzaamheid op kunt plakken.”

  Download hier het artikel

   

  Download

 •  
  Dossier: Duurzaamheid, Zichtlijnen 163, november 2015
  • De lange weg naar groene podia
  • Parade en De Veste over hun leds
  • Duurzaamheid voor dummies: negen tips

  Download

 •  
  Zakelijk en bevlogen door Jeroen de Leeuw, Zichtlijnen 145, november 2012

  Onlangs verschenen twee publicaties over duurzaamheid in de theatersector. Een zakelijk opgesteld Nederlands rapport en een bevlogen Vlaamse e-publicatie over de noodzaak van een duurzame transitie. Jeroen de Leeuw zoekt de verschillen.

  Download

 • Energiezuinig licht de toekomstwaarde, Zichtlijnen 134, januari 2011

  De winst bij energiezuinig licht valt niet te halen in gewicht, bekabeling of op- en afbouw. Die zijn vergelijkbaar met een conventionele set. De grote winst zit hem in het energieverbruik: het aangesloten vermogen van de conventionele set is 141 kW tegenover de duurzame set 24 kW. Het advies van Hugo van Uum aan gebruikers, theaters, gezelschappen: ‘Start met onderzoek! Weet wat je per productie verbruikt. Onderzoek waar je snel resultaat kunt boeken.

  Download

 • Conclusies onderzoek energiezuinig licht in het theater, door Jos van de Haterd en Hugo van Uum, Zl 134, jan 2011

  Hoeveel energie kunnen we besparen met nieuwe, energiezuinige armaturen? Hoe goed zijn ze voor het belichten van een voorstelling? Hoe beleeft het publiek dit licht? Wat is het artistieke oordeel? De VPT organiseerde een onderzoeksproject. In dit nummer van Zichtlijnen een samenvatting van de resultaten.

  Download

 • Resultaten van metingen, publieksenquête, klankbordgroep en symposium van energiezuinig licht, Zichtlijnen 134, januari 2011

  Hoeveel energie kunnen we besparen met nieuwe, energiezuinige armaturen? Hoe goed zijn ze voor het belichten van een voorstelling? Hoe beleeft het publiek dit licht? Wat is het artistieke oordeel? De VPT organiseerde een onderzoeksproject. In dit nummer van Zichtlijnen een samenvatting van de resultaten.

  Download

 • De beleving van energiezuinig licht, Zichtlijnen 134, januari 2011

  Onderzoek naar energiezuinig licht is meer dan het meten van de lichteigenschappen en stroomverbruik. Uiteindelijk staat of valt alles met het subjectieve oordeel van het publiek, de ontwerpers en de artistieke staf. Daarom stond op 3 november in Rotterdam die subjectieve beleving centraal.

  Download

 • Symposium Duurzaamheid on Stage! door Alies Veul en Jos van de Haterd, Zichtlijnen 134, januari 2011

  De directe aanleiding voor Duurzaamheid on stage! op 6 december in De Spiegel in Zwolle was het onderzoek naar duurzaam theaterlicht, zie elders in dit nummer. Maar het symposium ging verder dan theaterlicht. Het ging ook over doeken en decor, over afval en vervoer. Er waren workshops over ‘meten is weten’ en tips voor snelle besparingen. En bovenal ging het over bewustwording.

  Download

 • Duurzaam on stage door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 133, november 2010

  De VPT is bezig met een groot onderzoek naar duurzame podiumverlichting. In de vorige Zichtlijnen schreven we over opzet en achtergrond. In dit deel beschrijven we de metingen en de lichtplannen. Op 6 december worden de resultaten gepresenteerd tijdens het symposium Duurzaamheid on stage! in De Spiegel in Zwolle.

  Download

 •  
  ‘Dit is geen onderzoek naar ledlicht’ door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 132, september 2010

  De VPT organiseert een groot onderzoek naar de technische neartistieke aspecten van duurzame theaterbelichting. Begin december volgt een symposium. Projectcoördinator Hugo van Uum licht toe.

  Download

 • Geen woorden maar daden, een vliegende start met duurzaamheid, Jeroen de Leeuw, Zichtlijnen 130, mei 2010

  Download

 • Vakbeurs Theatertechniek 2010 De Groene Lezingen, Jeroen de Leeuw en Jos van de Haterd, Zichtlijnen 129, maart 2010

  Download

 • Onderzoek naar duurzaamheid onder Nederlandse podia, Jeroen de Leeuw, Zichtlijnen 127, november 2009

  Download

 • Duurzaam inkopen door Lowie Looijen en Harm van Dijk, Zichtlijnen 125, juli 2009

  De overheid gaat vanaf 2010 specifieke eisen stellen aan duurzaamheid bij elke inkoop. Vroeg of laat krijgen ook culturele instellingen en hun toeleveranciers hiermee te maken. De auteurs bepleiten dat de sector zelf het voortouw neemt.

  Download

 • Duurzaam gebouwenbeheer van de Rotterdamse Schouwburg, Zichtlijnen 124, mei 2009

  Download

LID WORDEN