• Rectificatie, Commissie voor Aanbevelingen Veiligheid in het Theater, Zichtlijnen 51, maart 1997

  Het artikel over de verbeteringen aan de PAR leverde nogal wat reacties op. Enkele van deze reacties zijn het vermelden waard.

  Naar aanleiding van het gebruik van de Parsafe van Rolight kregen we twee meldingen. In beide gevallen was er sprake van oververhitting en verbrandde de Parsafe volledig. Bij een van de meldingen werd het uitgebrande exemplaar meegestuurd.

  Naast een aantal personen en gezelschappen dat ons benaderde voor verdere informatie, reageerde ook iemand van de firma Flashlight. Die maakte melding van een tweetal zaken.

  Ten eerste dat in het laatste gedeelte van het artikel éénmaal ten onrechte wordt gesproken over het feit dat de Parshell (Flashlight) niet geschikt zou zijn voor aansluiting op 110 Volt. Zoals ook uit de context mag blijken, is hier sprake van een verwisseling en bedoelen we hier de Parsafe (Rolight).

  Ten tweede zegt men bij Flashlight dat we ten onrechte vermeldden dat de Parshell op één punt niet zou voldoen. Bij Flashlight is men van mening dat een honderd procent score is behaald. Het betreft punt 8 uit de opsomming van afkeuringscriteria. Bij de oude, onveilige PAR is de aarddraad door middel van een oogje aan het lamphuis bevestigd. De Keuringsdienst van Waren vindt dit een 'bijzondere bewerking' vanwege het speciale gereedschap dat hiervoor door de gebruiker gehanteerd moet worden, en keurde mede op dit feit de PAR af. Omdat bij de Parshell van Flashlight nog altijd gebruik gemaakt wordt van zo'n op de kabel geperst oogje, waren wij in eerste instantie van mening dat dit punt niet was verbeterd. Wij moeten de makers van de Parshell echter gelijk geven: in de gebruiksaanwijzing staat namelijk nadrukkelijk vermeld dat reparaties of modificaties niet door de gebruiker mogen worden uitgevoerd. Men dient een van de delen volledig te vervangen. De gebruiker wordt dus nooit geconfronteerd met de 'bijzonder bewerking' aan de aarddraad.

  We feliciteren de firma Flashlight met de alsnog behaalde score van honderd procent en verontschuldigen ons voor de naamsverwisseling in de conclusie van het artikel.

  Terug

LID WORDEN