• Stadsschouwburg Haarlem, Frits van den Haspel, Zichtlijn 10, april 1990

  In de Stadsschouwburg is sinds enige tijd de mogelijkheid aanwezig de lichtregelaar af te koppelen en een toegang te maken naar de dimmers voor de lichtregelaar van een bezoekend gezelschap.

  Aan de rechterzijde van het toneel zijn 5 Socapex 27-polige pluggen aangebracht. Deze zijn verbonden met de dimmers en daaraan gekoppelde schijnwerpers in de schouwburg.

  Hierdoor is het mogelijk voor een bezoekend gezelschap de lichtstanden elders voor te bereiden en ’s avonds af te spelen. Het maken van lichtstanden op de dag van de voorstelling ter plaatse behoort dan tot het verleden. Kleine correcties zullen waarschijnlijk altijd nodig blijken.

  In overleg met de toneelmeester, Kees Brakel, is van deze aansluiting gebruik te maken. Hij heeft ook de aansluitcode van de pluggen. Voorwaarde is dat het bezoekende gezelschap de interface meebrengt om de stroomgestuurde ADB-dimmers aan te sturen. Het is de bedoeling dat in de toekomst een interface aangeschaft wordt om de dimmers met andere stuurspanning of adresmogelijkheid aan te sturen.

  Wanneer deze faciliteit in andere theaters reeds aanwezig is, wordt het op prijs gesteld als dit in het vervolg bij de technische gegevens vermeld wordt.

  Terug

LID WORDEN