• Innovatie in de glasvezelindustrie, Gerard Beense, Zichtlijnen 28, april 1993

  Met glasvezel versterkt kunststof, ook wel GRP (Glass Reinforced Plastic) genoemd, wordt ook in het theater veelvuldig gebruikt. Begrijpelijk want het materiaal is sterk en toch licht van gewicht. Bovendien kent het een aantrekkelijke duurzaamheid en is het bestand tegen water. Met de introductie van een nieuwe technologie die het product ‘poliflexol’ oplevert lijkt de glasvezelindustrie een andere weg te zijn ingeslagen, een weg die consument en milieu ten goede kan komen.

  Glasvelzel, ZichtlijnenZacht en plooibaar
  Poliflexol is een licht verwerkbaar, met glasvezel versterkte kunststof. Het wordt gefabriceerd in lagen die een matrix vormen van polyesterhars op basis van isophaalzuur en versterkt met glasvezel, vulsel, vertrager en starter, bevestigd tussen twee dunnen nylon films. In onverwerkte staat is dit materiaal extreem zacht en plooibaar en kan in iedere benodigde afmeting of vorm gesneden worden met een mes of schaar. Het wordt geleverd als een ééncomponent polyester op rol en is dus direct voor gebruik beschikbaar zonder toevoeging van allerlei andere componenten. Voorts kan het gekneed, gevormd, gewikkeld, uitgerold en verbonden worden met vrijwel elk object, ongeacht de oppervlakte. Pas bij blootstelling aan ultraviolet begint het te verharden. Binnen enkele uren heeft het dan zijn volledige hardheid bereikt.

  Gebruik
  De sleutel van deze nieuwe technologie zit in de eerder genoemde starter die de harder activeert zich onder invloed van ultraviolet licht te verharden. Dat is veilig voor de omgeving omdat de poliflexol zelf tussen de twee filmlagen bevestigd blijft. Daardoor wordt de verdamping en de uitstoot van styreen belangrijk verminder en kunnen er geen glasvezeldelen ontsnappen. Eenmaal gehard is het een bijzonder sterk, rottingsvrij en duurzaam materiaal. Het kent een hoge warmteweerstand en is ondoordringbaar voor water. Bovendien is het bestand tegen oplosmiddelen en een groot aantal zuren en chemicaliën zoals aluminium, trichloride, kerosine, benzine, melkzuur, zoutzuur, ethanol, salpeterzuur, citroenzuur, arsenicum, zwavelzuur en chloorwater.

  De toepassingsmogelijkheden voor dit materiaal zijn praktisch onbeperkt, van het eenvoudigste doe-het-zelf klusje tot hightech gestructureerde elementen, medische spalken en brancards, of maquettebouw.

  Mens en milieu
  Met de ontwikkeling van poliflexol zijn de feitelijke problemen die in het verleden met GRP-kunststoffen werden geassocieerd teruggebracht tot aanvaardbare proporties. Ook wat dat betreft betekent poliflexol een innovatie in de glasvezelindustrie. De traditionele handmatige methode van productie van GRP kenmerkte zich door een aantal minder plezierige bijverschijnselen. Het was een vuile, arbeidsintensieve bewerking die veel vaardigheid vereiste, speciaal in het afmeten en mixen van verschillende chemicaliën. Daardoor kon de kwaliteit van het afgeleverde product per partij verschillen. Er waren ook duidelijke gezondheidsrisico’s aan verbonden. Door de inademing van styreen en glasvezeldeeltjes konden long- en huidirritaties ontstaan. Poliflexol daarentegen wordt vervaardigd onder gecontroleerde fabriekseisen volgens de laatste Europese normen. Bij de verwerking werd zelfs vooruitgelopen op het convenant dat onlangs in het kader van project KWS 2000 is afgesloten met het Ministerie van Milieu. Daarin werd overeengekomen de uitstoot van styreen tegen het jaar 2000 met 50% te verminderen.

  De in poliflexol verwerkte harsen en glasvezels zijn overeenkomstig de standaardnorm met betrekking tot weerstand tegen water, mechanische verwerking en duurzaamheid, zonder dat sterkte, gewicht en duurzaamheid daaronder lijden. Bovendien kan het afval tot een minimum worden teruggebracht omdat zelfs de kleinste delen opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat is misschien geen innovatie maar het draagt wel bij aan het reduceren van royaal materiaalgebruik.

  Meer informatie is te verkrijgen bij Poliflexol Holland BV, Pr. Van Oranjestraat 100, 5301 RE Zaltbommel, tel. 04180-16182, fax 04180-16652.

  Terug

LID WORDEN