NIEUWS

16-07-2021

Zomerfestivals op anderhalve meter

Door de razend snel oplopende coronabesmettingen kondigde het demissionair kabinet aan dat festivals tot 13 augustus alleen onder voorwaarden doorgaan. Dat betekent dat ze alleen toegestaan worden wanneer er 1,5 meter afstand kan worden gehouden en het publiek kan blijven zitten. Voor veel festivals is dit niet haalbaar en dus moet de stekker er noodgedwongen worden uitgetrokken. Dat is ontzettend zuur voor alle medewerkers en bezoekers. Maar een aantal evenementen kunnen wel veilig doorgang vinden.

Reisopera

Zo komt de Reisopera naar je toe deze zomer! Van 15 – 31 juli reizen zij met twee muziektheaterproducties naar vijftien campings in Noord- en Oost-Nederland.  Voor kinderen vanaf 4 jaar brengen ze het muzikale sprookje Hans en Grietje en voor de liefhebbers van klassieke muziek is er de short story Magelone & Peter – over een uitgeblust getrouwd stel dat met hun caravan op vakantie is.

Ze zijn heel blij dat ze weer voor live publiek mogen optreden, nadat ze dat meer dan een jaar niet konden doen vanwege de coronamaatregelen. Om zoveel mogelijk verschillende mensen te bereiken, reizen ze deze zomer naar vijftien campings om daar gratis voorstellingen te spelen voor de gasten van de camping. Beide voorstellingen worden buiten gespeeld, met inachtneming van de anderhalvemeter-maatregelen.

Kijk hier voor het uitgebreide programma en meer informatie.

Parade
Een rondreizend theaterfestival op 1,5 meter? Jazeker! In de vaste Parade-parken worden de vier grootste en mooiste theatertenten opgebouwd. Daar kun je aan een tafeltje genieten van twee voorstellingen én heerlijk eten en drinken. Je kunt dus lekker blijven zitten en je laten verrassen door de artiesten terwijl er wat lekkers naar je tafel wordt gebracht. Op deze manier kan De Parade deze zomer op een geheel verantwoorde manier doorgaan.

Op de Parade spelen vele tientallen theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen in theatertenten. Iedere dag staan er verschillende voorstellingen op de planken, en alle voorstellingen worden meerdere keren per avond gespeeld. De vier edities zijn niet identiek. De meeste voorstellingen zijn speciaal voor het festival gemaakt en alleen op de Parade te zien. Ze duren gemiddeld zo’n 30 minuten, zodat je meerdere voorstellingen kan zien op een avond. 

Dit weekend staat de Parade nog in het Westbroekpark in Den Haag, daarna verplaatsen ze naar het Moreelpark in Utrecht, van vrijdag 23 juli t/m zondag 8 augustus, waarna ze naar Amsterdam gaan van vrijdag 13 t/m zondag 29 augustus in het Martin Luther Kingpark en van vrijdag 17 t/m zondag 26 september staat het festival in het Museumpark in Rotterdam.

Klik hier voor meer informatie.

Boulevard
Ook de 37e editie van Theaterfestival Boulevard kan deze zomer door gaan. Zij het op veilige afstand. Met ondermeer een tijdelijk en ruim opgezet festivalhart in het Zuiderpark van ’s-Hertogenbosch.

Van donderdag 5 tot en met zondag 22 augustus kun je weer volop genieten van theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen die niet in een hokje passen. Met opmerkelijk en actueel werk uit binnen-en buitenland. Voor de leek en de liefhebber, voor jong en oud. Voor de kunstprofessional en voor het gezin dat een dagje uit gaat. Voor iedere smaak, voor iedere portemonnee, op unieke locaties in en rond ‘s-Hertogenbosch.

“We zijn blij dat we een aantal maanden geleden besloten ons festival en horeca op 1,5m in te richten. De enige twee voorstellingen die niet op 1,5m zijn ingericht - FOMO FATALE en Permanent Destruction - krijgen waarschijnlijk een andere vorm.”

Klik hier voor meer informatie.

Karavaan
En ook het Karavaan Festival in de regio Groot Alkmaar gaat door. Tien dagen lang, van 6 t/m 15 augustus, locatietheater op buitengewone plekken: van boerderijen tot een natuurbegraafplaats en van een tulpenkas tot een landgoed. Er zijn dit jaar vijf landelijke premières in regio Alkmaar.

Eén van de highlights van dit jaar is de première van de filosofische western ‘Ballade van Bodie’, over de gelijknamige Amerikaanse spookstad. En in het jaarlijks terugkerende agrarische thema brengt Karavaan ‘Mestmoeders’ bij de melkveehouderij van de familie Baltus in Zuidschermer en komt het boerendrama ‘Kiem’ terug, ditmaal bij de spitskoolteler Ursem-Zuurbier in Heerhugowaard. In een verlaten dorp rondom Alkmaar word je meegenomen in de absurdistische voorstelling ‘Deze plek bestaat niet’ en op landgoed Duin & Bosch in Castricum beleef je ’De meester en Margarita’. Ook kun je genieten van de succesvolle dorpsbeleving ‘Dit is geen dorp’ in Schermerhorn.

Het succesvolle festivalhart in het Victoriepark wordt omgedoopt tot ‘Yes in my backyard’. Hier geniet je elke dag van steengoede livemuziek van Podium Victorie, theatervoorstellingen, straattheater, hapjes, drankjes en meer.

Klik hier voor meer informatie.

Boslab
Op het hoogtepunt van de zomer, wanneer de dagen het langst zijn en de temperaturen het hoogst, verandert het Amsterdamse Bos in het decor van Boslab Theaterfestival. Het festival, georganiseerd door het Amsterdamse Bostheater, is een broedplaats voor eigenzinnige en jonge professionele theatermakers. Ze presenteren hun werk op het festival en wijken daarbij zowel figuurlijk als letterlijk af van de gebaande (bos)paden.

Daar kunnen de theatervoorstellingen met de nieuwe maatregelen doorgaan op tweederde van de capaciteit. Bezoekers van de avondvoorstellingen hebben een corona toegangsbewijs nodig. Dat geldt niet voor de jeugdvoorstellingen.

Het publiek gaat tijdens het festival op expeditie door het bos langs poëtische, absurdistische, energieke, fysieke en beeldende voorstellingen. Juist tussen de bomen van het bos en langs de rafelranden van het toneel zijn theater en kunst op hun mooist.

De voorstellingen duren gemiddeld een half uur. Je stelt zelf je eigen Boslab avondprogramma samen.

Klik hier voor meer informatie.

Vis à Vis
En ook Vis à Vis gooit haar poorten open. Dit keer speciaal voor Maya Link’s theatergezelschap LINK & KO, die met haar nieuwe voorstelling Als varkens konden vliegen van 29 juli t/m 6 augustus op het vaste terrein naast het Almeerderstrand spelen.

Met haar aanstekelijke spel en rauwe songs grijpt Maya Link je bij de kladden. Geflankeerd door een live band en met een racedrone als tegenspeler gaat ze op zoek naar intimiteit anno nu. Rücksichtslos energiek, brutaal, grappig en ontroerend.

Omdat ze de 1,5 meter afstand bewaren kun je veilig genieten van de voorstelling, een drankje en van elkaar. Zo maken we er toch nog een leuke zomer van!

Klik hier voor meer informatie.

Noorderzon
Ook Noorderzon gaat deze zomer door. Er is een aangepast plan gemaakt voor het festival van 12 t/m 22 augustus. Noodgedwongen wordt het festivalterrein in het Noorderplantsoen veel kleiner en opgedeeld in twee ‘eilanden’. Binnen die eilanden is voldoende ruimte en afstand mogelijk, bevinden zich de speellocaties voor programma, kleine eet- en drinkgelegenheden en een beperkt aantal zitplekken. Er gaat gewerkt worden met timeslots. Er wordt niet gewerkt met testen voor toegang, maar met zitplaatsen, placeren, afstandsmaatregelen en beperkte aantallen bezoekers. Het reeds aangekondigde programma op de tien locaties in de binnenstad van Groningen blijft hetzelfde. Voor de veiligheid op het festival blijft Noorderzon daarom als 1,5-meter evenement georganiseerd. Er is en blijft daarom beperkte capaciteit op alle speellocaties.

Noorderzon Festival of Performing Arts & Society is de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld... én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen.

Klik hier voor meer informatie.

Kortom er is nog genoeg om aan het begin van deze zomer veilig te kunnen bezoeken. Heel veel plezier!

LID WORDEN