• Beursberichten, Zichtlijnen 68, januari 2000

    PQ-paviljoen en VPT-info, Prijsuitreiking, Doeken te koop, Zichtlijnen en Lezingen op de Vakbeurs.

    PQ-paviljoen en VPT-info
    Op de Vakbeurs Theatertechniek presenteert de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) in samenwerking met de Stichting Oistat Nederland een deel van de tentoonstelling, die Oistat Nederland de afgelopen zomer heeft ingestuurd naar de Praagse Quadriënnale 1999.

    In het PQ-paviljoen, dat ontworpen is door Peter de Kimpe, zullen de tentoonstellings-onderdelen van de architecten en de opleidingen opnieuw gepresenteerd worden.

    Er zijn ontwerpen te zien van negen theaters die recent gebouwd zijn of in aanbouw zijn.

    De vier opleidingen voor theatervormgeving die Nederland telt en de Opleiding Theatertechniek presenteren zich met een gezamenlijk project dat Woyzeck van Georg Büchner als uitgangspunt heeft. Voor dit project hebben ze in Praag de Unesco-prijs gekregen.

    In het paviljoen zijn 28 maquettes en objecten van de studenten theatervormgeving te zien. Hieraan zijn 8 geheime laden toegevoegd. In deze laden zijn de uitwerkingen te zien van het project 'Decorconstructie en -Uitvoering' (DCU) van derdejaars studenten van de Opleiding Theatertechniek (AHK). In dit DCU-project zijn de artistieke ideeën uit de maquettes vertaald naar een technische uitvoering. De opdracht aan de studenten was gebruik te maken van materiaalproeven, sterkteberekeningen, schetsen, constructietekeningen en begrotingen.

    Naast de tentoonstelling is er informatie te vinden over de VPT en de gerelateerde organisaties: Oistat Nederland, SPP/Zichtlijnen, de Stichting Tekening, de Commissie van Aanbevelingen, de Opleiding Theatertechniek, het Grafisch Lyceum Amsterdam en de zusterverenigingen DTHG, BASTT en ABTT zullen zich alle presenteren op de VPT-stand.

    We hopen dat de VPT-'stand' daarnaast zal gaan fungeren als ontmoetingsplaats.

    Prijsuitreiking
    Op woensdag 26 januari zullen Cis van Helmond en Dhian Siang Lie (Oistat Nederland) in Den Haag de in Praag aan het Woyzeck-project toegewezen Unesco-prijs overhandigen aan de studenten theatervormgeving van de Rietveld Academie (Amsterdam), Academie Minerva (Groningen), de Academie voor Beeldende Kunsten (Maastricht), de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Opleiding Theatertechniek van de AHK.

    Doeken te koop
    Op de Vakbeurs Theatertechniek zal het boekje Doeken van Frits van den Haspel te koop zijn. Dit boekje is de eerste uit een serie over de verschillende aspecten van de theatertechniek. Het kost ƒ 30,-.

    Zichtlijnen
    Laatste kans om de ontbrekende nummers uit uw Zichtlijnen-verzameling aan te vullen. De nrs. 57 tot en met 62: per stuk ƒ 7,50. De nrs. 63 tot en met 68: per stuk ƒ 12,50. Nog te koop op de Vakbeurs Theatertechniek, maar op=op!

    Lezingen op de Vakbeurs
    Ter gelegenheid van de Vakbeurs organiseert de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) een serie lezingen.

    Maandag 24 januari

    13.30 uur VGWT-norm 1: Ladders en trappen
    Frits van den Haspel

    Frits van den Haspel is studieleider van de Opleiding Theatertechniek van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij is betrokken bij verschillende activiteiten van de VPT en de Oistat, en een van de initiatiefnemers van de Commissie van Aanbevelingen. Sinds de oprichting is hij lid van de commissie Veiligheid, Gezondheid en Welzijn in het Theater (VGWT). Zie ook p. 24 van dit nummer van Zichtlijnen.

    14.15 uur VGWT-norm 2: Gemechaniseerde trekkenwanden
    Han Ellenbroek

    Han Ellenbroek (43) werkt momenteel in het Concertgebouw De Vereeniging en de Stadsschouwburg Nijmegen als Hoofd Theatertechnische Dienst. Hij is lid van de commissie VGWT, afgevaardigd vanuit FNV KIEM, en binnen de commissie betrokken bij de normeringen voor trekkenwanden. Daarnaast geeft hij bij het IAB cursussen op het gebied van hijsen en heffen. Zijn expertise heeft hij onder andere opgebouwd bij Toneelgroep Amsterdam in de functie van bouwinspiciënt. Als gastdocent geeft hij les op de Rietveld-academie op het gebied van lichtontwerp. Daarnaast geeft hij advies en trainingen via zijn bedrijf Proscène. Zie ook p. 25 van dit nummer van Zichtlijnen.

    15.00 uur Bedrijfsnoodplan
    Masten Stavast

    Masten Stavast is al 25 jaar werkzaam in het brandweervak, waarvan 20 jaar als preventist. Hij maakte onder andere de noodplannen voor de publiekstoegankelijke inrichtingen: de Balie, Vlaams Cultureel Centrum, Bellevue, Paradiso, de Beurs van Berlage en Amsterdam ArenA. Ook maakte hij plannen voor bijvoorbeeld Microsoft Benelux, Andersen Consulting, Hotel The Grand en TNO Arbeid.

    14.45 uur De geschiedenis van de theatertechniek
    Bob Logger

    Bob Logger begon in 1954 als rekwisiteur bij de Nederlandse Comedie. In deze periode, waarin bij de theatervormgeving zeer gehecht werd aan de historische herkomst en juistheid, ontstond zijn interesse voor de historische achtergronden van het theater in het algemeen en de herkomst van techniek en vormgeving in het bijzonder. Sindsdien is Bob Logger als inspiciënt en productieleider verbonden geweest aan verschillende gezelschappen. In 1995 was hij nauw betrokken bij de oprichting van de OISTAT-commissie voor Historie en Theorie, waarvan hij thans voorzitter is.

    Dinsdag 25 januari

    13.30 uur 40 jaar CAO's in het theater
    Monique ten Boske, namens de Vereniging voor Nederlandse Theatergezelschappen (VNT)

    Gabriel Oostvogel, voorzitter Werkgeversvereniging Schouwburgen en Concertgebouwen

    Ir G.B.L.C. Oostvogel is sinds 1995 directeur van de Dr Anton Philipszaal in Den Haag, met 1890 stoelen de derde concertzaal van Nederland. Hij is o.a. bestuurslid van de VSCD, en voorzitter (en een van de oprichters) van de Werkgeversvereniging Schouwburgen en Concertgebouwen. Deze vereniging met circa 40 leden heeft als belangrijkste doel om samen met de vakbonden te komen tot een CAO voor de aangesloten accomodaties. Tijdens de vakbeurs zal hij ingaan op het waarom en het hoe van een CAO voor schouwburgen en concertzalen.

    Mr drs J.L.M. ten Boske is als beleidsmedewerker verbonden aan de Vereniging van Nederlandse Theatergezelschappen. Na voltooiing van haar studies rechten en theaterwetenschappen heeft zij enige tijd voor twee grote werkgeversverenigingen gewerkt in de metaal- en in de kappersbranche. Op het moment werkt ze ruim twee jaar voor de VNT, een organisatie die al bijna 40 jaar collectieve arbeidsovereenkomsten afsluit met vakbonden. Daarnaast voert Ten Boske het secretariaat van de commissie VGWT, een branchebrede Arbo-club voor de podiumkunsten, waarin ruim 90% van alle producenten en afnemers van podiumkunsten vertegenwoordigd zijn.

    14.15 uur Forumdiscussie over de Arbeidstijdenwet. Titel: Zand of olie?
    Discussie over ervaringen met de Arbeidstijdenwet, gevoerd met mensen uit het werkveld van zowel gezelschappen als theaters, en geleid door Pauline Beran

    Pauline Beran is advocaat/mediator en tevens als studentendecaan verbonden aan de Theaterschool te Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in arbeids- en auteursrecht en werkt veel ten behoeve de theatertechniek en de podiumsector. Zij adviseert daar bedrijven en instellingen over juridische preventie door middel van contracten, algemene voorwaarden en de juridische implementatie van Arbo-wetgeving. Zij is een enthousiast roeister en brengt daar het bekende spreekwoord ook letterlijk in de praktijk. Zij publiceert regelmatig in Zichtlijnen over juridische onderwerpen.

    15.00 uur Toelichting op het Arbo-convenant voor de theaterbranche
    drs J.F. Hoogervorst, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

    In zeer nauwe samenwerking met de commissie VGWT zal volgend jaar een Arbo-convenant met de overheid in de theaterbranche worden afgesloten. De afspraken in het convenant zullen worden toegesneden op de specifieke omstandigheden in de sector. Zie ook p. 26. (Onder voorbehoud.)

    Woensdag 26 januari

    Het programma van deze dag is in het bijzonder bestemd voor technische leiders van scholen, amateur-theatermakers en semi-professionals, en voor ambtenaren en wethouders van cultuur etc.

    13.30 uur Brandveiligheid alternatieve theaters
    Jos van der Heijden

    J.A. van der Heijden raakte in 1989 betrokken bij de bedrijfsbrandweer van het Provinciaal Ziekenhuis te Santpoort. In 1990 begon hij als vrijwilliger bij de brandweer in Bloemendaal. In 1993 kwam hij in vaste dienst waarbij de hoofdtaak lag bij preventie en uitvoering van de Woningwet en verschillende andere wetten en regelingen waarbij brandveiligheid een rol kan spelen. Sindsdien heeft hij verschillende functies bekleed bij de brandweer in Haarlem en Amsterdam. Hiernaast is hij, op freelance basis, als instructeur en docent werkzaam bij verschillende instanties, waaronder de Opleiding Theatertechniek aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Grafisch Lyceum Amsterdam.

    14.15 uur Basis-uitgangspunten bij het realiseren van een theater of een speelplek in de aula van een school
    Rob Roos

    Rob Roos is Hoofd Technische Dienst van het Theater aan de Schie in Schiedam. Hiervoor werkte hij in Theater de Stoep in Spijkenisse, waar hij belast was met de begeleiding van de renovatie van de Theaterzaal in 1995. In het Theater aan de Schie begeleidde hij de nieuwbouw vanaf twee jaar voor de opening. Dit was vijf jaar nadat het PvE geschreven was en op het moment dat men te maken kreeg met een forse bezuinigingsopdracht en een tekort van 1,2 miljoen voor technische middelen en inventaris.

    15.00 uur Theatraal licht
    Uri Rapaport

    Uri Rapaport is zelfstandig lichtontwerper en maakt ontwerpen voor theatervoorstellingen bij diverse gezelschappen (waaronder De Paardenkathedraal, het Nationale Toneel, Theater van het Oosten en Joop van den Ende produkties), evenementen (opening Amsterdam Arena en de Gay Games) en architectuur (diverse casino's, musea en adviezen voor theaters). Hij was vanaf 1978 werkzaam in de Stadsschouwburg Utrecht en was daar als chef-belichter medeverantwoordelijk voor de verbouwing.

    Terug

LID WORDEN