•  
  De Stradivarius onder de inkortkabels, Coen Jongsma, Zichtlijnen 177, maart 2018

  De CUE/VPT Innovatieprijs is gewonnen door de Stavaria van de Firma StaPoTech. De jury was unaniem in de toewijzing van de winnaar. “In al zijn eenvoud een mooie oplossing voor een variabele lengte van een staalkabel.” 

  Download

 •  
  Inschrijving nieuwe CUE/VPT Innovatieprijs geopend, Inge Fraters, Zichtlijnen 174, september 2017

  Zoals we in de vorige Zichtlijnen al schreven, wordt tijdens de CUE een hagelnieuwe prijs uitgereikt voor innovatief podiumtechnisch vernuft. De (gratis!) inschrijving is nú geopend en loopt tot 1 december 2017. Iedereen die zich betrokken voelt bij het podium kan meedingen, en zoals VPT-bestuurslid Rick Liesveld het verwoordt: “Daarvoor hoef je géén uitvinding te doen.” De CUE/VPT Innovatieprijs in vijf vragen en antwoorden. 

  Download

 •  
  Stage|Set|Scenery: Blik op Berlijn, Bastiaan Schoof, Zichtlijnen 174, september 2017

  De Stage Set Scenery in Berlijn is niet de grootste beurs van Europa – maar wel een interessante. Waarmee onderscheidt deze beurs zich? En, met het oog op onze ‘eigen’ beurs in januari: welke onderdelen zou CUE2018 kunnen overnemen?

  Download

 •  
  WORLD STAGE DESIGN 2017: Voor de vorm naar Taipei, Jorg Schellekens, Zichtlijnen 174, september 2017

  Hoe stel je theatervormgeving ten toon? Makkelijk blijkt het niet, maar soms lukt het wonderwel – en talent schijnt sowieso overal dwars doorheen. Op de World Stage Design in Taipei doet Jorg Schellekens inspirerende ontdekkingen.

   

  Download

 •  
  Professionaliseringsslag voor Innovatieprijzen, Zichtlijnen 173, juli 2017

  De organisatie van CUE2018 – de Stichting Vakbeurs Theatertechniek – en de VPT zijn onderling in gesprek over het professionaliseren van de Innovatieprijzen. Deze prijzen zullen uitgereikt worden op de volgende editie van de tweejaarlijkse vakbeurs voor event-, installatie- en entertainmenttechnologie, CUE2018. Die beurs vindt plaats van 15 tot en met 18 januari 2018, in Rotterdam Ahoy.

  Download

 •  
  PLASA 2016: een puike editie, Koen Koch, Zichtlijnen 169, november 2016

  Meer dan in vorige jaren was er op de PLASA in Londen aandacht voor kennisdeling. Koen Koch begeeft zich voor Zichtlijnen op de beursvloer, beluistert lezingen, beoordeelt producten, bekijkt collega’s en gaat ook een VR-ervaring niet uit de weg. 

  Download

 •  
  Een volle beurs, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 165, maart 2016

  De onofficiële nieuwjaarsreceptie voor technici, de driedaagse vakbeurs Cue 2016, in het Rotterdamse Ahoy was geslaagd. Drukbezocht, nieuwe producten en verrassende lezingen.

  Download

 •  
  Special CUE2016, Zichtlijnen 164, januari 2016

  Redactieraad geeft lezingen nieuwe impuls.
  Plattegrond beursvloer.
  PLUS: Compleet programma van de VPT Academy 

  Download

 •  
  Alle disciplines in één hal, Martin Hendriksma, Zichtlijnen 163, november 2015

  Hun CUE moet doorgroeien, maar ook overzichtelijk blijven. Penningmeester Eric Mattijsen en voorzitter Enrico Daamen over de dilemma’s van de organisatie. ‘De ambiance en gastvrijheid willen we houden.’ 

  Download

 •  
  Beurs in Berlijn door Eric de Ruijter, Zichtlijnen 161, juli 2015

  Veel Nederlanders trof Eric de Ruijter op de Stage|Set|Scenery, een oude beurs onder een nieuwe naam in Berlijn. Daarnaast gezelligheid, goede lezingen en veel nieuwe producten. Voor degenen die er niet waren is hier het verslag.

  Download

 •  
  Bedrijfsledendag bij Peutz door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 157, november 2014

  Aan de rand van Mook, zo ongeveer in de bossen, liggen de laboratoria van adviesbureau Peutz. In de podiumsector kennen we het bedrijf als adviseur voor zaal- en bouwakoestiek. Minder bekend is dat het bedrijf beschikt over een brandlaboratorium, klimaatkamers en een windtunnel. Directeur Martijn Vercammen heette ons welkom en gaf de dag een feestelijk tintje mee door deze in het teken te plaatsen van het 60-jarige bestaan van Peutz

  Download

 •  
  Wood and Canvas door Gerrband Borgdorff, Zichtlijnen 156, september 2014

  Moet de historische toneelmachinerie in de Antwerpse Bourla schouwburg wijken voor moderne techniek? De conferentie Wood and Canvas toonde hoe de installaties werken en stelde alternatieve oplossingen vo

  Download

 •  
  ‘Zou goed zijn als ITEAC er een broertje bij krijgt’ door Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 156, september 2014

  In 2000 organiseerde de VPT in Den Bosch een conferentie over toneelhijsinstallaties. Nederlandse theaters stonden voor een enorme operatie om de handtrekkenwand om te bouwen tot geautomatiseerde hijsinstallaties en er was behoefte aan kennis en ervaring uit het buitenland.

  Download

 •  
  CUE2014 vernieuwd en toch vertrouwd door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 153, maart 2014

  De vakbeurs CUE was vernieuwd maar voelde toch zeer vertrouwd. Er waren meer bezoekers, meer exposanten, het feest was een doorslaand succes, de lezingen werden druk bezocht en de InnovatieGalerij trok veel aandacht. 

  Download

 •  
  Expositie Benno de Vries door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 153, maart 2014

  Een aangename verrassing tijdens CUE was de expositie van het werk van Benno de Vries. Zijn werk is nu ook online te zien.

  Download

 •  
  Lichtworkshops in het Schaaltheater door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 151, november 2013

  Tijdens World Stage Design 2013 in Cardiff gaven lichtontwerpers workshops in het 1:4 schaaltheater. ‘Zelfs dezelfde workshop is iedere keer weer anders.’

  Download

 •  
  Nieuw elan! door Eric de Ruijter, Zichtlijnen 151, november 2013

  Wie aankomt in Cardiff, de hoofdstad van Wales, krijgt niet meteen de indruk van een wervelende theaterstad. Maar begin september broeit er op theatergebied wel wat, met het Royal Welsh College of Music & Drama als epicentrum. Hier vindt World Stage Design 2013 plaats, de vierjaarlijkse mondiale vormgevingsexpositie, met in de periferie het OISTAT-congres en Scenofest, een omvangrijk workshopprogramma voor studenten.

  Download

 •  
  Bedrijfsledendag bij Improve door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 151, november 2013

  Op vrijdag 27 september was de jaarlijkse VPT-bedrijfsledendag bij Improve in Delft. We kregen een rondleiding over het voormalige industrieterrein en presentaties door Improve en het norminstituut NEN. Antoinette Wijffels was onze gastvrouw. 

  Download

 •  
  Ahoy nieuwe beursmanager CUE2014 door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 150, september 2013

  Van 13 tot 15 januari 2014 vindt de vakbeurs CUE2014 plaats in Ahoy Rotterdam. Ahoy treedt voor het eerst ook op als beursmanager. En de VPT organiseert voor het eerst tijdens de CUE zijn ledenvergadering, met na afloop een groots feest.

  Download

 •  
  Bedrijfsledendag bij Pieter Smit door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 143, juli 2012

  De jaarlijkse bedrijfsledendag van de VPT vond op 9 mei plaats bij Pieter Smit in Nieuw-Vennep. Met gestapelde containers en doeken zorgde het bedrijf voor een passende omgeving en een mooie tijdelijke presentatieruimte. Eerst kregen we drie presentaties, daarna de rondleiding.

  Download

 •  
  Missie Turkije door Koen Koch, Zichtlijnen 143, juli 2012

  Onder de vleugels van de VPT hebben twaalf bedrijfsleden deelgenomen aan de handelsmissie naar Istanbul. Delegatielid Koen Koch doet verslag.

  Download

 • Vakbeurs wordt CUE door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 137, juli 2011

  De Vakbeurs Theatertechniek heet voortaan CUE, het universele signaal voor technici om in actie te komen en de techniek te starten. De eerstvolgende vakbeurs wordt in januari 2012 gehouden onder de naam CUE 2012. De nieuwe naam en het nieuwe logo zijn op woensdag 18 mei gepresenteerd in Ahoy Rotterdam in het bijzijn van een vijftigtal belangstellenden, waaronder veel exposanten. Voorzitter Enrico Daamen legde uit waarom de beurs toe was aan een nieuwe naam.

  Download

 •  
  Robodock begint bij 000 door Jim Klinkhamer, Zichtlijnen 142, mei 2012

  Robodock is terug. Na twee jaar keert het festival terug naar waar het begon, het ADM-terrein in het westelijk havengebied van Amsterdam.

  Download

 •  
  Verslag CUE2012 door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 141, maart 2012

  Tien procent meer bezoekers, een prima sfeer en veel jong volk over de vloer. Enrico Daamen is tevreden over de CUE2012, de vakbeurs die in januari plaatsvond in Ahoy. ‘Het is mij driehonderd procent meegevallen.

  Download

 • ‘De PQ is een happening geworden’ door Eric de Ruijter, Zichtlijnen 138, september 2011

  Iedere vier jaar vindt in Praag een bruisende wereldtentoonstelling plaats over scenografie en theaterarchitectuur. Dit jaar namen zeventig landen deel en trok de Praagse Quadriënnale veertigduizend bezoekers. ‘De PQ is een happening geworden die gaat over levend theater en ontwikkelingen die het ontwerp pur sang overstijgen.’

  Download

 • Bedrijfsledendag VPT door Jos van de Haterd, Zichtlijnen 138, september 2011

  De bedrijfsledendag van de VPT vond in juni plaats bij Trekwerk in Weesp. Gastheren voor de 35 aanwezigen waren Reind Brackman en Ab Frakking.

  Download

 • Meer zelf bepalen... door Frank Smit en Ruud de Koning, Zichtlijnen 137, juli 2011

  De NEN 3140 gaat over het veilig gebruik van elektrische installaties. Wat betekent dit voor de theatersector? Op 19 mei organiseerde het Nederlands Instituut voor Podiumtechniek (NiPT) een dag over dit onderwerp in de Stadsgehoorzaal in Kampen.

  Download

 • Evenement en veiligheid door Willem Westermann, Zichtlijnen 137, juli 2011

  Veel nieuwe normen en instrumenten bij landelijk symposium. Op 12 mei 2011 werd het Nationaal Evenementen Symposium gehouden in het Gelredome, op initiatief van de VVEM (Vereniging Van EvenementenMakers) en de VEHB (Vereniging voor Evenementen en Horeca Beveiliging). Bijna 250 professionals, voornamelijk werkzaam bij gemeenten, hulpdiensten en andere overheden, waren naar Arnhemgekomen. Zij kregen een breed programma voorgeschoteld over veiligheid, kwaliteit en beoordeling van publieksevenementen. Ook werd de stichting SKEN gepresenteerd, die keurmerken voor de sector wil uitgeven.

  Download

 • No Comment door Eric de Ruijter, Zichtlijnen PQ-special, juni 2011

  The four Dutch colleges of stage design have each delegated two bachelor students to the PQ. Monitored by Peter Missotten, they have designed a pavilion that is filled with video projections.

  Download

 • Designing on square centimeters door Eric de Ruijter, Zichtlijnen PQ-special, juni 2011

  For the Dutch exhibit at the PQ 2011 the architects of Oistat Netherlands have chosen one project by Jonkman Klinkhamer Architects: the extension and renovation of the Stadsschouwburg Amsterdam and pop music stage the Melkweg. The exhibit focuses on how the old and new buildings in the middle of Amsterdam have been harmonized, on the multifunctional character of the centre that has emerged, and on the interaction and connection with the urban environment.

  Download

 • TIN: Between design and performance door Nan van Houte, Zichtlijnen PQ-special, juni 2011

  The Prague Quadriennale has changed its name from International Exhibition of Scenography and Theatre Architecture into Performance, Design and Space and focuses in this edition on the art form in the range between design and performance. In the Netherlands this genre in between two worlds exists in many forms – it is alternately called experience theatre, modern mime, location theatre, community art, live art, visual theatre or sometimes does not have any name at all.

  Download

 • One exhibit, four designers door Eric de Ruijter, Zichtlijnen PQ-special, juni 2011

  Roos van Geffen (1975), Lena Müller (1976), Marloeke van der Vlugt (1971), Theun Mosk (1980).

  Download

 •  
  Een inspirerende ITEAC door Gerbrand Borgdorff, Zichtlijnen 132, september 2010

  In juni van dit jaar werd in Londen voorde der de keer de grote ITEAC-conferentie gehouden over theatertechniek en -architectuur. ITEAC staat voor International Theatre Engineering and Architecture Conference (ITEAC). Het is een vierjaarlijks evenement dat in 2002 naar Nederlands voorbeeld is opgezet door de Engelse theateradviseur Richard Brett. Hij was destijds een van de sprekers bij het befaamde VPT-Hijssymposium in 2000 in Den Bosch en dat inspireerde hem om een dergelijke conferentie te organiseren in Londen, maar dan nog meer internationaal en veel breder dan hijstechniek. Het was direct een succes en voor de tweede conferentie in 2006 moest een veel grotere locatie worden gevonden. Ook nu was de belangstelling weer groot.

  Download

 • Tentoonstelling Ergens & Overal over locatietheater, Anne Bonthuis, Zl 131, juli 2010

  Download

 • Vakbeurs Theatertechniek 2010 De Groene Lezingen, Jeroen de Leeuw en Jos van de Haterd, Zichtlijnen 129, maart 2010

  Download

 • Vakbeurs Theatertechniek 2010 en lezingen, redactie, Zl 129, maart 2010

  Download

 •  
  Vakbeurs Theatertechniek 2006: "Goed idee, ik kende het al", Gerbrand Borgdorff, Jorg Schellekens, Zichtlijnen 105, maart 2006

  De Vakbeurs Theatertechniek, dit jaar voor de tiende keer georganiseerd, was een succes. Het tweede lustrum werd gevierd in de Scheldehal van Ahoy’ Rotterdam. De Statenhal van het Congresgebouw in Den Haag was niet langer beschikbaar en daar hoeft niemand rouwig om te zijn.

  Lees meer

 •  
  VPT-berichten, Zichtlijnen 105, maart 2006

  Themadagen VPT tot en met oktober 2006, VPT-lezingenprogramma op Vakbeurs Theatertechniek succesvol verlopen en Nieuwe leden VPT

  Lees meer

 •  
  JTSE Brussel 5 t/m 7 december 2000, Zichtlijnen 72, september 2000

  Deze Franse beurs richt zich dit jaar voor het eerst op internationale samenwerking. Om die reden wordt er bijeengekomen in de KMS (De Nieuwe Ateliers van de Koninklijke Muntschouwburg) te Brussel.

  Lees meer

 •  
  Agenda, Zichtlijnen 72, september 2000

  Agenda

  Lees meer

 •  
  Beursberichten, Zichtlijnen 68, januari 2000

  PQ-paviljoen en VPT-info, Prijsuitreiking, Doeken te koop, Zichtlijnen en Lezingen op de Vakbeurs.

  Lees meer

 •  
  VPT-berichten: 3e Dag bij Vakbeurs Theatertechniek, Zichtlijnen 67, november 1999

  ?Omdat het gebruik van podiumproducten en –diensten zich allang niet meer beperkt tot het theater is de 7e Vakbeurs uitgebreid met een derde dag.

  Lees meer

 •  
  Beurs Music & Harmony, Zichtlijnen 48, september 1996

  Van 6 tot en met 9 september zal in de Jaarbeurs Utrecht de muziekbeurs Music & Harmony gehouden worden.

  Lees meer

 •  
  Beursagenda, Louis Janssen, Zichtlijnen 48, september 1996

  Beursagenda

  Lees meer

 •  
  Seminars tijdens de Vakbeurs Pro Audicom, Zichtlijnen 42, augustus 1995

  Tijdens de vakbeurs Pro Audicom, die van 1 tot en met 4 september wordt gehouden in de Jaarbeurs Utrecht, worden in de congreszaal Irene twee seminars georganiseerd die van belang zij voor geluidstechnici in het theater.

  Op maandag 4 september van 10.30 uur tot 12.30 uur wordt een seminar gewijd aan akoestiek, stereo en ruimtelijkheid (stereo via grote geluidsinstallaties in het theater). Sprekers zijn Rinus Boone (TU Delft), Jos Mulder en Edwin Verheijen (TU Delft). In het tweede seminar, dat eveneens op maandag 4 september gehouden wordt, maar dan van 16.00 – 18.00 uur, wordt aandacht besteed aan zaalversterking: meten is weten (drie manieren om een complexe geluidsinstallatie in te regelen). Sprekers op dit seminar zijn Ben Kok (Prinssen & Bus), Jim Cousins (Radio Europa) en Frans Ockeloen.

  Beide seminars worden voorgezeten door Cees Wagenaar.

  Voor meer informatie: Music & Harmony BV fax 035-219840.

   

 •  
  Beursagenda, Louis Janssen, Zichtlijnen 28, april 1993

  Beursagenda

  Lees meer

 •  
  Vakbeurs Theatertechniek, Zichtlijnen 28, april 1993

  Vakbeurs Theatertechniek

  Lees meer

 •  
  Showlight ‘93, Zichtlijnen 27, februari 1993

  Van 19 tot en met 21 april aanstaande zal er opnieuw een Showlight georganiseerd worden in het Engelse Bradford.

  Lees meer

 •  
  Beursagenda, Louis Janssen Zichtlijnen 27, februari 1993

  Beursagenda

  Lees meer

 •  
  Theatertechnische dagen van BASTT, Dhian Siang Lie, Zichtlijn 12, augustus 1990

  De redactieraad van Zichtlijn vond in deze vakbeurs een goede aanleiding eens niet in Amsterdam te vergaderen, maar in Knokke-Heist.

  Lees meer

 •  
  De beursagenda, Louis Janssen, Zichtlijn 12, augustus 1990

  De beursagenda

  Lees meer

 •  
  Beursagenda, Frits van den Haspel, Zichtlijn 11, juni 1990

  Beursagenda

  Lees meer

 •  
  Beursagenda, Frits van den Haspel, Zichtlijn 10, april 1990

  Beursagenda

  Lees meer

 •  
  VIIIe OISTAT-congres, Warschau, Polen, Chris Lievaart, Zichtlijn 8, december 1989

  VIIIe OISTAT-congres, Warschau, Polen: “Het behoud van de ambachtelijke beroepen in het theater”

  Lees meer

 •  
  Beursagenda, Zichtlijn 8, december 1989

  Beursagenda

  Lees meer

 •  
  Light & Sound ‘89: Heeft de flightcase afgedaan?, Frits van den Haspel, Zichtlijn 7, oktober 1989

  Frits van den Haspel bezocht kortgeleden de Licht & Sound Show in het Olympia 2 in Londen. Hieronder een kort verslag van zijn hand over wat daar te zien was op het gebied van licht en geluid.

  Lees meer

 •  
  Beursagenda, Zichtlijn 7, oktober 1989

  Beursagenda

  Lees meer

 •  
  Showlight 1989, Louis Janssen, Nieuwsbrief 6, augustus 1989

  Van 15 t/m 17 mei vond het door The National Illumination Committee of Great Britain georganiseerde Showlight ’89 plaats in de studio’s van het NOB in Hilversum. In één van deze studio’s viel ook een beurs te bezoeken.

  Lees meer

 •  
  Beursagenda 1989-1990, Nieuwsbrief 6, augustus 1989

  Beursagenda

  Lees meer

 •  
  Beursagenda 1989-1990, Nieuwsbrief 5, juni 1989

  Beursagenda

  Lees meer

 •  
  Beursagenda 1989-1990, Nieuwsbrief 4, maart 1989

  Beursagenda

  Lees meer

 •  
  Showlight 89, Nieuwsbrief 4, maart 1989

  Nogmaals willen wij graag Showlight 89 bij de leden onder de aandacht brengen. Om die reden treft u dan ook een inschrijfformulier hiervoor bij deze nieuwsbrief aan.

  Lees meer

 •  
  Lighting Dimensions International, Louis Janssen, Nieuwsbrief 3, januari 1989

  Van 18 t/m 20 november 1988 werd er in Dallas, Texas, LDI ’88 gehouden, een conventie, die georganiseerd werd door het blad Lighting Dimensions.

  Lees meer

 •  
  Showlight ’89 in Nederland, Nieuwsbrief 3, januari 1989

  Van 15 t/m 17 mei zal in Amsterdam het internationale congres over televisie-, film- en roadshowbelichting, Showlight ’89 worden gehouden. Dit vierjaarlijkse congres vond eerder plaats in Londen (1981), en in New York (1985), onder auspiciën van The National Illumination Committee of Great Britain.

  Lees meer

 •  
  Beursagenda 1988-1989, Nieuwsbrief 3, januari 1989

  Beursagenda

  Lees meer

 •  
  De Fotokina in Keulen, Nieuwsbrief 2, november 1988

  Het door de Vereniging georganiseerde bezoek aan de Fotokina op 10 oktober j.l. telde uiteindelijk 39 deelnemers, die, gemeten aan de positieve reacties op de terugweg, een vermoeiende maar boeiende dag hebben gehad.

  Lees meer

 •  
  Musikmesse, Nieuwsbrief 2, november 1988

  Na de geslaagde trip naar Keulen heeft de Vereniging het plan een dergelijk bezoek te brengen aan de Frankfurter Musikmesse. Er zijn twee voorwaarden: de eerste is dat er een keer overnacht wordt. De tweede is, dat de Vereniging aan voldoende kaarten kan komen om buiten de normale publieksdagen om een bezoek te brengen aan deze beurs. Anders kan men nergens bij komen. De verwachting is, dat men 9 maart ’89 ’s avonds afreist, op 10 maart een bezoek brengt aan de beurs en vervolgens de terugreis aanvaardt. Wanneer toeleveringsbedrijven een bijdrage willen leveren in de vorm van toegangskaarten of het regelen van vervoer of overnachting, heeft noch de Vereniging, noch haar leden daar bezwaar tegen. Over dit onderwerp volgt in het januarinummer van de Nieuwsbrief meer.

 •  
  Bezoek de Fotokina in Keulen, Nieuwsbrief 1, september 1988

  De Vereniging voor Podiumtechnologie organiseert een bezoek aan de Fotokina in Keulen, op maandag 10 oktober a.s. Er rijdt één bus, haast met aanmelden is dus geboden. Reeds 20 plaatsen zijn bezet.

  Lees meer

 •  
  Theatertechnische dagen in Aalst, Nieuwsbrief 1, september 1988

  Hoewel de theatertechnische dagen in Aalst weer enige tijd voorbij zijn, willen we toch nog een aantal interessante zaken die daar te bezichtigen waren onder de aandacht brengen.

  Lees meer

 •  
  Beursagenda 1988/1989, Nieuwsbrief 1, september 1988

  Beursagenda 1988/1989

  Lees meer

 •  
  SPECIAL CUE2018, Zichtlijnen 176, januari 2018

  De beursplattegrond, het programma en alles over VPT Academy.

  Download

LID WORDEN