• Light & Sound ‘89: Heeft de flightcase afgedaan?, Frits van den Haspel, Zichtlijn 7, oktober 1989

  Frits van den Haspel bezocht kortgeleden de Licht & Sound Show in het Olympia 2 in Londen. Hieronder een kort verslag van zijn hand over wat daar te zien was op het gebied van licht en geluid.

  Deze beurs bleek, achteraf gezien, meer bedoeld voor het discogebeuren dan voor het theater, maar het kan geen kwaad ook daar eens rond te kijken. Wellicht kan je gebruik maken van de opgedane kennis.

  Gobo’s, rotators en yo-yo’s
  Van de grote theatermerken zoals we die op het Europese vasteland kennen waren maar weinig bedrijven vertegenwoordigd. David Hersey (DHA) was er met een toelichting op zijn gobo’s en de bewegingsmogelijkheden van de ‘rotator’ en ‘yo-yo’. Beide apparaten passen nog niet in Niethammer en Reiche & Vogel, maar wel in zo goed als elke Engelse profielschijnwerper. Ook de motorunits met de effectschijven, die we tijdens Showlight gedemonstreerd zagen, waren er. Nieuw (?) was de toepassing van glasgobo’s.

  Zowel bij DHA als bij Par Opti Projects werd gedemonstreerd met de werking van ‘fibre optics’.

  Bij Par Opti is een experimenteerkit te bestellen. Hiermee kan je eerst gaan onderzoeken, voordat je je in het ongewisse stort.

  Kleurenwisselaars
  Kleurenwisselaars, bijvoorbeeld de Rainbow van Camelont Prod. AB, waren er in overvloed, waarvan enkele tot een breedte gingen van 1,20 m en een lengte van 2,50 m. Inderdaad moet je hierbij met rollen werken in plaats van vellen. Zet er een rij par-blazers achter en je hebt heel snel een totaalstand met een andere kleur op het toneel. Er waren ook lange en smalle van bijvoorbeeld ca. 0,40 m x 2 m. Eén bedrijf bleek op de door de klant gewenst maat te kunnen leveren.

  The Lighting Book
  Tegen betaling van f 39,50 is men eigenaar van een boek over alle schijnwerper en projectoren die op dit moment op de markt zijn: The Lighting Book. Hetzelfde bedrag is men kwijt voor eenzelfde soort boek over lichtregelapparatuur en dimmers: The Control Book. Elke 12 maanden ontvangt men tegen een kleine vergoeding een update.

  Rookmachines
  De firma JEM levert een soort rookmachines dat in staat is binnen enkele seconden een groot volume in mist te hullen.

  Heeft de flightcase afgedaan? Er waren diverse bedrijven aanwezig met fiber koffers die voldoende bescherming bieden aan kleine apparatuur en door hun geringe gewicht heel handzaam zijn.

  Lichtregeling
  Op lichtregelgebied troffen we o.a. Zero88, Lee Colortran, Avolites, Eurolight en Celco aan. Daarnaast was er een aantal ‘rockborden’ met een scala aan mogelijkheden en combinaties van mogelijkheden. De voornaamste eigenschappen: knipperen en snel aan- en uitschakelen van apparatuur, zoals lasers, (bewegende) schijnwerpers, kleurenwisselaars of strobo’s. Tevens vielen er meer lichtregelaars te bewonderen met MIDI-aansluiting, waardoor het gecombineerd gebruik van licht en geluid zeer eenvoudig is.

  PALS (Precision Automated Lighting Systems), de bewegende schijnwerper met motorsturing met geheugen was ook hier te zien, net als op Showlight. Zeer interessant was verder een programmeer-unit voor het activeren en opslaan van bewegingen van bewegende schijnwerpers. Een in Duitsland ontwikkeld systeem, dat ook op de Fotokina al aanwezig was. Toen voor slechts enkele schijnwerpers, nu al voor 15 stuks. Het betreft een simpel muisbestuurd programma, dat op een uitgebreide PC kan draaien.

  Speakers
  Bedrijven die ‘speakers’ demonstreerden nodigden de bezoekers uit in hun cabines te komen luisteren naar het geweldige geluid dat hun speakers voortbrachten. Mensen die in Rotterdam geweest zijn herkennen dit effect.
  Opvallend was het grote aantal geluidstafels met een diversiteit aan aanpassingen en mogelijkheden die in de standaardprospectus vaak niet te vinden zijn.

  Clear-Com
  Zoals in Theatre Crafts al vermeld stond heeft Clear-Com zijn intercomsysteem opnieuw opgezet, waarbij de draadloze verbinding en een geheugen voor herhalingscombinaties de meest opvallende zaken waren.

  Dit was slechts een greep uit drie etages vol aanbiedingen. Volgend jaar is er van 9 t/m 12 september wederom een Light & Sound Show in Olympia 2 in Londen.

  Gobo’s, rotators, yo-yo’s
  DHA Lighting Ltd.
  3 Jonathan Street
  Londen SE11 5NH
  Engeland
  tel. 09-44 1 582 3600
  fax 09-44 1 582 4779

  Kleurenwisselaars
  Camelont Productions AB
  Tegelviksgatan 19-23
  116 41 Stockholm
  Zweden
  tel. 09-46 8 44 44 18
  fax 09-46 8 702 0016

  The Control/Lighting Book
  A.C.T. Publications
  Lexden Heath
  Colchester CO3 5ND
  Engeland

  Rookmachines
  JEM
  Smoke Machine Co. Ltd.
  Vale Rd. Industial Est.
  Boston Rd., Spilsby,
  Lincolnshire PE23 5HE
  Engeland
  tel. 09-44 790 54050
  fax 09-44 790 54051

  Fiber koffers
  ADDA Super Cases Ltd.
  26 Mead View, Oakington
  Cambridge CB4 5BH
  tel. 09-44 223 233101
  fax 09-44 223 233080

  Terug

LID WORDEN