• Theatertechnische dagen in Aalst, Nieuwsbrief 1, september 1988

    Hoewel de theatertechnische dagen in Aalst weer enige tijd voorbij zijn, willen we toch nog een aantal interessante zaken die daar te bezichtigen waren onder de aandacht brengen.

    De firma Cigny levert een metalen knooppunt in diverse uitvoeringen waarmee moeiteloos een vloer, een decor of uitbouw gerealiseerd kan worden. In de knooppunten worden balken geschoven. Deze balken worden vastgezet met een schroef of bout en de constructie staat. De firma Cigny had bij wijze van demonstratie haar stand met deze knooppunten opgebouwd.

    Weststar heeft, naast het lichtregelprogramma dat met behulp van een Apple II e of een IBM-PC werkt, een nieuw programma gemaakt. Hierbij wordt een uitgebreidere handtafel geleverd.

    ADB is ook gestart met een nieuwe range behuizingen voor de schijnwerpers. De eerste huizen voor de 1 kW hingen n Aalst te kijk.

    De firma Viewtone in Antwerpen heeft een uitgebreide collectie schijnwerpers van 24 Volt en 36 Volt met een vermogen van 150 tot 250 Watt. De lampjes worden zowel enkel als in groepen in huizen gemonteerd. Een speciale unit zorgt ervoor dat het geheel regelbaar is met behulp van een stuurstroom van 0 tot 10 Volt. Voorlopig wordt er alleen maar verhuurd, maar wanneer de belangstelling daartoe aanleiding geeft, wordt er ook verkocht.

    Er wordt een poeder gedemonstreerd dat een lichte rook of liever nevel geeft. Hierdoor worden de lichtbanen van de schijnwerpers beter zichtbaar zonder dat het beeld verstoord wordt door grote rookwolken. En dit is maar een greep uit de vele producten die de 25 standhouders meegebracht hadden.

    Verder was er een expositie van 10 Vlaamse decorontwerpers. Deze expositie heeft ook op de Quadriënnale in Praag gestaan, waar veel belangstelling voor het werk getoond is.

    De expositie en beurs vonden plaats in de hal en de foyers van De Werf. Via een klein deurtje was het mogelijk op het toneel en in de zaal te komen. Hoewel er geen officiële rondleiding werd gegeven, was het toch verrassend dit theater te zien. Het heeft een asymmetrische zaal, ondiep, dus makkelijk bespreekbaar voor acteurs. Om toch voldoende toeschouwers te bergen is de zaal wel breed, waardoor de zichtlijnen aan de zijkant niet optimaal zijn. Een orkestbak is er niet. Wel is het mogelijk rechtsvoor 24 stoelen weg te halen en daar een orkestje neer te zetten. De lichtbruggen in de zaal hangen op plaatsen die een goede invalshoek van schijnwerpers mogelijk maken. De toneelopening is minimaal 11 meter en maximaal 16 meter. De hoogte is verstelbaar tot ongeveer 6,50 meter.

    De trekkenwand is bijzonder. Alle trekken zijn voorzien van contragewicht. Het onderwiel is niet verend opgehangen, er is geen voorziening in de gewichtenstang gemaakt om eventuele rek in het touw snel weg te werken. Elke trek is voorzien van een vastzetinrichting. Deze blokkeert voor een belangrijk deel het werkveld van het personeel wanneer zij de trekken willen afbelasten. De nummering van de trekken begint achterop het toneel. Maar wat maakt dat uit: als elke trek maar een nummer heeft.

    Wonderlijk is de montage van een werkbrug op een diepte van 6,50 meter achter de opening. Deze brug loopt van links naar recht over het toneel op een hoogte van ongeveer 6 meter. Aan deze brug zijn de armaturen voor de horizonbelichting bevestigd. Het horizondoek hangt dan ook achter deze vaste brug. Het zal duidelijk zijn dat de blik zeer beperkt is.

    Een hoogteverschil van anderhalve centimeter tussen de toneelvloer en de vloer van het zijtoneeltje aan de linkerkant maakt het leven niet aangenamer.

    Een toneeltoren met voldoende hoogte, trekken om de 20 cm, links en rechts zijtrekken, voldoende schijnwerpers en een ADB S28-lichtregelaar completeren het geheel.

    Terug

LID WORDEN