• Studiebeurs, Nieuwsbrief 1, september 1988

    Het ministerie van WVC heeft een beurs toegekend aan Louis Janssen, werkzaam als toneelmeester in de Stadsschouwburg van Groningen, voor een studiereis naar New York. Louis gaat daar ruim vier maanden stage lopen op The Julliard School.

    Het is een praktijkgerichte opleiding en het vakgebied dat Louis gekozen heeft is Stage Management.

    The Julliard School is een theaterschool waar leerlingen in verschillende richtingen leren voor o.a. acteur, musicus, danser en operazanger. Deze leerlingen studeren voorstellingen in die in één van de drie theaters van de school, variërend van 200 tot 1.000 plaatsen voor publiek gespeeld worden. Voor de begeleiding van deze voorstellingen wordt gebruik gemaakt van beroepsdecor-, licht- en kostuumontwerpers en technici in verschillende vakgebieden. In al deze disciplines wordt door de ervaren beroepsmensen bijscholing gegeven aan mensen die al in het vak werken, maar nog iets willen bijleren. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten: de voorstellingen van de studenten worden op een goedkope manier begeleid en vakmensen worden bijgeschoold.

    De subsidieaanvraag bij WVC geschiedt door inschrijving voor 1 januari met indiening van een begroting. In het algemeen is het zo, dat je subsidie vraagt voor 80% van je begroting. Ook het plan moet goed in elkaar zitten, meestal zal iets wat nog niet zo lang geleden gedaan is niet voor subsidie in aanmerking komen. Bij je aanvraag en begroting moet ook nog een aanbevelingsbrief zitten. Na 1 januari gaan alle subsidieaanvragen naar de Raad van de Kunst, die de Minister rond de maand mei adviseert. Studiebeurzen voor technici staan zeer laag op de prioriteitenlijst, maar als je geluk hebt en er zijn in een bepaald jaar weinig subsidieaanvragen dan maak je wel een kans. Meestal volgt de Minister het advies van de Raad op en krijg je rond juni te horen of de subsidie is toegekend of niet. Er zijn aan de subsidietoekenning nog enige voorwaarden verbonden, zoals het indienen van een verslag en een financiële verantwoording. In de komende nieuwsbrieven zal Louis, rechtstreeks uit Amerika, verslag doen van zijn bevindingen.

    Terug

LID WORDEN