• MAPA en de actie ‘Licht voor Oost-Europa’, Ide van Heiningen, Zichtlijnen 31, oktober 1993

  Ide van Heiningen richtte in 1969 de technische theatergroep Perspekt op waarvan hij 13 jaar artistiek leider was. Daarna was hij oprichter van mimestudio Haarlem, was 6 jaar directeur van het Nederlands Mime Centrum en docent mime en theatertechniek aan de Amsterdamse Mime-opleiding. In 1991 werd hij directeur van de Europese Mime Federatie en sinds juni ’93 bestaat de stichting Moving Academy for Performing Arts (MAPA). De actie ‘Licht voor Oost-Europa’ is één van de projecten van deze kersverse stichting en legt verbindingen naar Zagreb, Praag, Budapest, Moskou, Warschau, Berlijn en Wenen. De actie zal minstens 3 jaar duren.

  Ide van Heiningen, Zichtlijnen, MAPA, VPT

  Zagreb, 4 juni 1993
  De lichtcabine van ZeKaEm, het befaamde jeugdtheater van Zagreb, is het domein van Livio. Livio is begin vijftig, spreekt Kroatisch, iets Engels, tikje Duits, wat meer Frans en begrijpt mime. Met hem kan ik dus uit de voeten. Livio is niet alleen een bevlogen belichter en lichtfreak maar ook de vertrouwensman van de jonge garde theatermakers en een groot voorstander van theatertechnisch onderwijs. Zijn theater huisvest een mengeling van theaterkunsten. ZeKaEm is vooral een volwassen en modern cultureel centrum waar alle dans- en theaterfestivals plaatsvinden die Zagreb tot theatercentrum van Kroatië gemaakt hebben.

  De meeste ad hoc groepen willen hier ook in première. Het theater is, naar Oost-Europees model, ruim maar zwaar geoutilleerd en voert een actief beleid voor de nieuwe theaterkunst. Tot voor kort traden ook de Sloveense gezelschappen hier frequent op, maar door de Servische generaalsoorlog en de daaraan voorafgaande afscheidingen, lijken ook hier de grenzen gesloten.

  Frustratie
  Livio is dolblij met de rollen Lee-filters die ik hem zojuist overhandigd heb. Daar is inmiddels flink gebrek aan, door die rot-oorlog en de groeiende inflatie van het moment. Als ik mijn bewondering uitspreek voor zijn fantastische belichtingen, laat hij zijn frustraties de vrije loop. Er zit nauwelijks nog rek in zijn mogelijkheden. Geen geld voor aanschaf of reparatie, de handlessenaar (192 kringen) is nodig aan vervanging toe, de Russische lampenfabriek is zo goed als bankroet en de reserve aan schroeffitting-gloeiperen slinkt. Vooral omdat ze maximaal 80 branduren garanderen.

  Westerse investeerders laten het afweten vanwege het gebrek aan valuta zodat andere lampen, en dus andere lampvoeten, ook al geen perspectief bieden. Laat staan het vervangen van de lenzen, die vervaardigd lijken te zijn van slordig gematteerd vensterglas.

  Livio straalt als hij hoort van onze actie ‘Licht voor Oost-Europa’. “Dit soort solidariteit”, mompelt hij, “kun je alleen nog van bevlogen kunstenaars verwachten”. Uitwisseling met Westerse collega’s doet hem meer dan het economische beleid van het Tudjman-regime. Als ik hem vertel over de lichtcursus die in dit kader aanstaande september/oktober wordt georganiseerd en het begeleidende cursusboek, wordt Livio stil. Ik ook. We beseffen hoe belangrijk dit project is voor al dat fantastische theatertalent dat Kroatië rijk is.

  Verwoestend scenario
  Straks zullen zeker 16 deelnemers uit Zagreb, Ljubljana, Ryeka en Dubrovnik deelnemen aan onze cursus. En wanneer de Servische en Bosnische collega’s? Want daar was het toch allemaal om begonnen, toen danspedagoge Mirna-agar en ik het MAPA-concept ontwikkelden. Toen, in 1991, twee maanden vóór de Servische agressie zijn verwoestende scenario inzette, was MAPA een project voor heel Joegoslavië.

  Met Livio neem ik de lichtlijst door van de Nederlandse dansgroep Blok & Steel, die hier over twee weken zal optreden. Nederland heeft meer te bieden dan een verbindingscompagnie Blauwhelmen en oeverloos diplomatiek overleg. Wij, theatertechnici, -pedagogen en kunstenaars, vertegenwoordigen een ander Europa. Dat van de verbinding van mens tot mens.

  Concreet
  Blijft de vraag waar MAPA bij deze actie de meest dringende behoefte aan heeft. Dat is niet moeilijk te beantwoorden:

  • Lampen, 0,5 en 1 kW met P28 en P40 voet
  • Pipo (Patt 23)-onderdelen (lenzen, irissen, ringen, shutters, etc.)
  • Tape zwart, wit, grijs
  • Vloer, liefst grijs (5 rollen van 1,60 x 12)
  • Gaas, 1x gaas wit gobelintule en 1x zwart gobelintule
  • Afstopping, 1x wit vlamvrij verdu en 2x zwart vlamvrij verdu
  • Manuren voor reparatie en assemblage van oude schijnwerpers naar bruikbare.

   

  Iedereen die ons aan dergelijk materiaal kan helpen of die ideeën heeft over hoe deze spullen te verkrijgen zijn, zal met open armen ontvangen worden.

  MAPA krijgt een stand op de theatertechnische beurs in Apeldoorn op 29 en 30 november. Een tweede actiekrant zal voor die tijd uitkomen waarin alle deelnemers aan ‘Licht voor Oost-Europa’ vermeld zullen worden.

  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met MAPA, Herengracht 168, 1016 BP Amsterdam, telefoon 020-6235104 of fax 020-6237039.

  Terug

LID WORDEN