• Redactioneel, Eric de Ruijter, Zichtlijnen 68, januari 2000

  Welkom in het nieuwe millennium, dat voor de theatertechniek al meteen wervelend van start gaat met de in Den Haag te houden Vakbeurs Theatertechniek op maandag 24, dinsdag 25 en woensdag 26 januari.

  De stichting Vakbeurs Theatertechniek heeft er een extra dag georganiseerd ten behoeve van nieuwe doelgroepen als onder meer organisatoren van evenementen en beurzen, wethouders en ambtenaren cultuur, adviesbureaus, universiteiten en hogescholen. Dat is niet alleen nuttig voor die nieuwe bezoekers zelf, maar ook voor het theater. Als het theater van Staatssecretaris Van der Ploeg in zijn nieuwe Kunstenplan meer ondernemerschap moet tonen en op zoek moet naar andere publieksgroepen, is enige uitwisseling met juist deze doelgroepen, waar enerzijds de markt (bijvoorbeeld evenementen) en anderzijds jong publiek (de opleidingen) zijn vertegenwoordigd, wel alvast op z’n plaats.

  Er zijn op deze Vakbeurs niet alleen bedrijven met hun noviteiten vertegenwoordigd. Op alle dagen is er ruime plaats ingeruimd voor de Vereniging voor Podiumtechnologie die een serie lezingen organiseert op allerlei voor het vakgebied relevante gebieden. Als voorbereiding op die lezingen treft u in dit nummer van Zichtlijnen informatie terzake aan over onder andere de Normbladen, het Arboconvenant en de cao. En natuurlijk plaatsen we ook een overzicht van deelnemende bedrijven en een plattegrond van de beurs.

  Met de actieve deelname van de VPT komt bij de Nederlandse vakbeurs het model in zicht wat we kennen van buitenlandse beurzen als bijvoorbeeld de Amerikaanse Usitt. Die beurs wordt door bedrijven en de vakvereniging samen georganiseerd. Daar gaat het in essentie niet alleen over de presentatie van bedrijven en technologische ontwikkelingen, maar ook over de vergroting van expertise op terreinen van het vakgebied middels workshops, lezingen en presentaties.

  Dat bij een beurs met een dergelijke ambitie ook internationale gasten uitgenodigd moeten worden, lijkt mij vanzelfsprekend. In het vorige nummer van Zichtlijnen verwijst Rinus Bakker naar de afstemming van theatertechnische regelgeving tussen alle partijen in de Verenigde Staten. Voor bedrijven en theaters zou het bijzonder interessant kunnen zijn om daarover van gedachten te wisselen met de Amerikaanse collega’s. Bart Kalkhoven verwijst in zijn ingezonden brief in dit nummer naar de Duitse examen-normen voor theatertechnische opleidingen. Een toelichting vanuit het Duitse zou wellicht heel wat misverstanden uit de weg kunnen ruimen.

  Natuurlijk zou het organiseren van een dergelijk evenement veel meer geld kosten dan nu voor de Vakbeurs beschikbaar is. Maar denkende aan bijvoorbeeld de komende mechanisering of automatisering van de trekkenwanden, waar het om bedragen van meer dan 200 miljoen aan investeringen gaat en wellicht over internationale aanbestedingen, hebben bedrijven en theaters alle belang bij een brede aanpak.

  Het zou een goed voornemen zijn om voor het millennium (of, om het wat bescheidener te formuleren, voor het komende decennium) als de Stichting Vakbeurs samen met het theater en met die nieuwe doelgroepen naar deze nieuwe, grensoverschrijdende benadering toe zou kunnen groeien.

  Terug

LID WORDEN