• Redactioneel, Jos van de Haterd, Zichtlijnen 121, november 2008

    Het zal wel meevallen. Hoe vaak denken we dat niet? Naar soms valt het helemaal niet mee. Ik was bij Vergeten Straat van NT Gent. Het artistieke concept van die voorstelling zou onmogelijk zijn zonder zendermicrofoons.

    Ze gebruiken er tien geloof ik, maar het hadden er net zo goed twintig kunnen zijn. Daar ligt niemand wakker van. Ik denk dat Johan Simons zich niet kan voorstellen dat hij straks in München in zijn artistieke vrijheid belemmerd wordt door zoiets onbenulligs als een tekort aan zenders. Of neem Wit Licht van Marco Borsato. Daar zijn geen tien maar vijfentachtig zenders in de lucht, voor microfoons en oortjes en communicatie. Allemaal tegelijk. Kan Marco zich indenken dat zo'n show in de toekomst niet meer kan? Toch is dat niet denkbeeldig. 'Er hangt een donkere wolk boven de branche, maar velen realiseren zich het niet,' zeggen de deskundigen. In Engeland en Duitsland is er al veel over te doen geweest. Nederland wordt ook wakker. Meer in het artikel Draadloos wordt bedreigd.

    Van veel dingen denken we dat het niet zo'n vaart zal lopen. Vooral als het onderwerp toch al niet zo sexy is, zoals loopbaanbeleid en 'de ouder wordende werknemer'. Maar ook hier: dat het ons nu even niet uitkomt of dat het niet lekker bekt, wil nog niet zeggen dat het geen serieus probleem is. Jeroen de Leeuw schrijft erover in zijn verslag van het symposium Carrière en scholing. Aan het eind van zijn verhaal doet hij een dingende oproep aan de sector om de handen ineen te slaan. Als we niet serieus kijken naar wat ons de komende vijf tot tien jaar te wachten staat, dan konden we wel eens van een koude kermis thuis komen.

    Gelukkig is er, als tegenwicht tegen al die dreigingen, ook nog veel plezierig nieuws in dit nummer. Zo hebben Douwe & Tippe een hele pagina weten te veroveren, al hebben ze daar hun draai nog niet helemaal gevonden. En we verwelkomen een nieuw columnist in de persoon van Egbert Davidse. In zijn eerste column introduceert hij zichzelf als een soort Rotterdamse Moppersmurf. Dat er nog veel columns mogen volgen!

    Terug

LID WORDEN