• Redactioneel, Rob de Graaf en Eric de Ruijter, Zichtlijnen 72, september 2000

    Beste Frits, Op 1 september moet je er aan geloven: je neemt afscheid van de Opleiding Theatertechniek die jij, samen met anderen, hebt opgezet en gaat officieel met pensioen. En gaat het rustig aan doen. Er is natuurlijk geen mens in de theaterwereld die dat laatste zal geloven.

    Frits van den Haspel, Zichtlijnen, VPTWe kennen je nog niet zo lang maar weten wel dat een term als rustig aan doen niet bij je past. Wellicht wordt je bestaan minder hectisch, maar je meningen en ideeën zullen niet met pensioen gaan. Sterker nog, wij krijgen het vermoeden dat je de zaken steeds scherper en ook polemischer gaat zien. Om een voorbeeld te noemen: de aandacht van het veld gaat uit naar trekkenwanden die snel en geautomatiseerd zijn. Jij bent juist gaan nadenken over alternatieven in de vorm van langzame trekken. Het artikel dat daar nog uit voort moet komen, zien we met graagte tegemoet.

    Je meningen zijn berucht en zitten overal in verpakt: bezoek je een aantal beurzen, dan gaat je verslag niet alleen over nieuwe producten maar uiteraard ook over scholing, weer de trekkenwanddiscussie of de tekortkomingen van het Nederlandse theater in het algemeen. Natuurlijk worden er af en toe steelse blikken uitgewisseld als je tijdens een vergadering begint met zeggen dat de zaken toch iets anders in elkaar zitten dan iedereen dacht. Na meestal een verklaring van het gehele (theater)universum, komt daar uit de meningen altijd een visie naar voren. Een visie, geboren uit een enorm pragmatisch inzicht, die meestal te maken heeft met de noodzaak tot het opdoen van meer kennis en opleiding, met kortom verdieping in het vak.

    De persoon die alle mogelijke onderwerpen in al zijn consequenties beschouwd, mag na 1 september best even op vakantie, maar bezoek dan onderweg toch even een paar beurzen, bijvoorbeeld de PLASA in Londen. Want nu je tijd hebt, willen we je bij Zichtlijnen natuurlijk niet kwijtraken. Oké af en toe ben je wat lang van stof, maar je bent – misschien ook omdat je met de komst van Ruud de Koning afgelopen jaar al meer tijd had 0 wel beter gaan schrijven. Kortom, Frits, geniet van je vrijheid, maar ga nog wel even door.

    Terug

LID WORDEN