• Voorwoord, Freek van Duijn, Zichtlijn 7, oktober 1989

  Het theaterseizoen is weer begonnen, de eerste premières zijn geweest. Eén van de markante punten van de opening van dit seizoen was het Theater Festival in de Rotterdamse Schouwburg.

  Dit festival presenteert de 10 belangwekkendste voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen. Een jury van critici selecteert deze producties. Maar in datzelfde festival werden ook de VSCD-prijzen uitgereikt. Niet alleen de toneelprijzen, maar ook verschillende dansprijzen, de jeugdtheaterprijs, de mimeprijs, enzovoorts.

  Een inspirerende start.

  Maart toch valt iets op: bij de vele prijzen die er werden uitgereikt bevond zich geen enkele die dan ook maar een raakvlak heeft met theatertechniek, geen beste lichtontwerp, geen meest belangwekkende technische voorstelling, geen beste decorontwerp. Geen oeuvreprijs voor een kostuumontwerper.

  Geen juryrapport dat het überhaupt heeft over vormgeving, of technische kwaliteit van de geselecteerde voorstellingen, terwijl het theater toch ook bij uitstek een visuele kunst is. Maar misschien kan de Vereniging voor Podiumtechnologie hier iets aan doen. Volgend jaar bij de VSCD-prijzen een echte scenografenprijs. En natuurlijk ook een juryrapport met een beoordeling van de technische kwaliteit van al die belangwekkende voorstellingen.

  Een goed seizoen toegewenst!

   

  Terug

LID WORDEN