• Voorwoord, Freek van Duijn, Zichtlijnen 55, november 1997

  Hoe een bedrijfstak langzamerhand volwassen wordt, is te zien aan de Vakbeurs Theatertechniek die georganiseerd wordt in Den Haag, en waaraan in dit nummer van Zichtlijnen ruim aandacht besteed wordt.

  Op een oppervlakte van 2100 vierkante meter presenteren zich de leveranciers van allerhande theatermaterialen, variërend van ouderwetse stoffen tot elektronisch snoepgoed. Voor technici en producenten een ideale plaats om hun kennis van het laatste en het nieuwste bij te spijkeren. Maar het is natuurlijk ook de plek om met collegae te overleggen wat wel werkt en wat niet.

  De groei van deze vakbeurs loopt synchroon met de groei van de vereniging; in 1987 werd de eerste beurs georganiseerd op het podium van het AT&T Danstheater. Toen werd 500 vierkante meter gevuld, nu tien jaar later is het een volwassen beurs geworden.

  Er is ook een zogenaamde Arbo-stand. Dit is een soort snuisterijenwinkel waar allerlei handige Arbomaterialen te koop zijn. Ik noem er een paar: sportschoenen met ijzeren neuzen, knipperlichten en geluidsignalen die reageren op een neerwaartse beweging (te monteren op een trek, de beugel wordt direct meegeleverd), handige hekjes met lichtdraad om de orkestbak te markeren, oordoppen, valhelmen met mijnwerkerslamp, apparatuur om het alcoholpercentage in het bloed te controleren, een nachtrusttachograaf die functioneert als een soort prikklok, maar dan thuis. Ook heel handig zijn de van soepel rubber gemaakte, maar o zo echt lijkende stabilisatiepoten, die te monteren zijn op ieder model hoogwerker. Ze zijn net echt, maar je hebt er geen last van. En voor wie er nog geen heeft, een namaak Gsm-telefoon.

  Ik begreep dat deze stand bemand zal worden door technici die deze materialen ontwikkeld hebben in hun vrije tijd. Door de recent ontwikkelde ploegendiensten zijn ze in staat om ook in uw theater het nieuwste van het nieuwste aan te brengen. En ze claimen dat hun snuisterijen in de praktijk getest en in orde bevonden zijn. Aangezien per september aanstaande de BTW op theaterkaartjes verlaagd wordt en de staatssecretaris verordonneerd heeft dat dit geld gebruikt moet worden om de gevolgen van de Arbowet en de Arbeidstijdenwet te financieren, breken er gouden tijden aan voor deze voortuitziende technici.

  Terug

LID WORDEN